Onderzoekresultaten: Van complimenten krijg je nooit genoeg

4 op de 10 vrouwen vinden dat ze te weinig complimentjes krijgen. 42% van deze groep zou vaker een compliment krijgen over haar uiterlijk. En dit terwijl ruim de helft van deze groep (58%) zelf minstens één keer op een dag een compliment aan anderen geeft.

Vooral voor gewone, alledaagse dingen zouden ze vaker een pluim krijgen (61%), voor dingen die minder vanzelfsprekend zijn dan dat ze lijken. Ook op het werk (38%) en als vriendinnen onder elkaar (36%) kunnen we wel wat attenter voor elkaar zijn, vinden ze.

Koningin Máxima onverminderd populair
Net als vorig jaar, wordt Koningin Máxima ook dit jaar weer het meest genoemd als BN’er waarvan onze vrouwen het liefst een compliment ontvangen. 34% van de vrouwen zou vaker van iemand een compliment ontvangen over haar uiterlijk. Het is dus ook niet gek dat experts zoals Leco van Zadelhoff, Mari van der Ven of Fred van Leer vaak worden genoemd. Of dat een man die er zelf ook mag zijn, wordt genoemd, zoals Barry Atsma of Humberto Tan.

8 procent vangt bot bij haar partner
De belangrijkste significant other om complimenten van te krijgen is toch wel de partner. Ruim een derde krijgt dagelijks tot meerdere keren op een dag een compliment van haar partner. Wat is dan fijn om te horen? “Dat mijn vriend mij er ontzettend sexy vond uitzien terwijl ik geen make-up op had!”, zegt Laura (21) bijvoorbeeld. Bijna 6 op de 10 vrouwen zou wel vaker een compliment willen krijgen, zeker de 8% die dit genoegen nooit ten deel valt. Als zij een complimentje willen, moeten ze ernaar vragen.

Dank!
Een compliment in ontvangst nemen, is voor veel vrouwen nog altijd een hele kunst. 3 op de 5 vrouwen worden er verlegen van, al laten ze dat niet altijd merken. Nog steeds staat 14% van de vrouwen met een mond vol tanden. 10% wuift het weg met een ‘Joh, dat is toch gewoon!’ Wat is er mis met ‘dankjewel’ zeggen, zoals 64% van de vrouwen dat doet?

Hoe complimenteus zijn vrouwen zelf?
Twee derde van de vrouwen deelt dagelijks complimenten uit, ten minste één per dag (43%) of zelfs meer (23%). Maar 1 procent vindt het onzin, of ziet er geen reden toe. Voor hen is Nationale Complimentendag misschien een mooie gelegenheid om hier verandering in te brengen.

Marijke (58) gaat op 1 maart flink met complimenten strooien. “Omdat ik weet hoe fijn het is om ze te krijgen.” Vergeet ook de collega’s op het werk niet. Dieuwke (23) zal nooit vergeten dat iemand tegen haar zei: “Jij bent geboren voor dit werk. Zoals jij het doet zou ik het ook willen kunnen.” Ook Cornelie (38) is op Nationale Complimentendag extra royaal. Vooral haar vriend is de gelukkige. “Omdat hij mij dagelijks met van alles complimenteert, en ik hem eigenlijk veel te weinig.”

Voor Anne (39) is Nationale Complimentendag een dag als alle andere dagen. “Ik geef zo vaak een complimentje, dat hoort er gewoon bij. Misschien geef ik mijn beste vriendin die dag een éxtra compliment. Omdat ik zo trots op haar ben.”

Het onderzoek werd uitgevoerd door hettestpanel.nl in februari 2016 onder 759 vrouwen tussen de 18 en 92 jaar.

Helaas je kunt niet meer deelnemen!
  • Kim Manshanden
    Ik hou er van om mensen blij te maken en te zien blozen of vrolijk te zien en geef daarom ook eigelijk altijd wel een compliment omdat ik zelf weet hoe goed dat een mens doet