Resultaten VIVA’s Familieonderzoek

Afgelopen maand deden 1.011 vrouwen tussen de 25 en 45 jaar mee met het Familieonderzoek van VIVA.

Ouders, broers en/of zussen
Veruit de meeste vrouwen (73%) blijken samen te wonen met een partner en/of kinderen. Daarnaast woont 16% alleen, 5% samen met een huisgenoot en 4% in het ouderlijk huis. Maar hoe vaak zien we onze ouders, broers en zussen? Zeker iedere week! zeggen de meeste vrouwen (40%) en 37% ziet hen meerdere keren per maand. De overige 1 op de 4 vrouwen ziet hun ouders en broers/zussen eens per maand of minder (19%) of een aantal keer per jaar (4%).

Als de vrouwen hun ouders, broers en/of zussen even niet gezien heeft, beïnvloedt dit de meeste vrouwen niet. 1 op de 3 vrouwen geeft echter aan onrustig te worden, omdat ze hen graag vaker zou willen zien. 12% voelt zich zelfs schuldig en verplicht om weer iets van zich te laten horen.

[image name=VIVAvrouwen format=160 align=left left=5 right=5]Familie
91% van de vrouwen geeft hun familie (ook buiten ouders, broers en/of zussen) een voldoende. Het gemiddelde rapportcijfer is een 7.5 en 7% heeft haar familie een cijfer 10!

Wanneer de vrouwen gevraagd wordt wat ze het liefst eens eerlijk tegen hun familie zouden willen zeggen staat dan ook op 1 met 50% ‘dat ik onvoorwaardelijk van ze houd’ en op 2 met 46% ‘dat ik ze ontzettend waardeer’. Aan de andere kant zou 18% willen zeggen: ‘dat ze eens wat relaxter moeten doen’, 12% ‘dat ze me niet begrijpen’ 10% ‘dat ze zich niet met mijn leven moeten bemoeien’ en 5% ‘dat ze het bloed onder mijn nagels vandaan halen’.

Ruim de helft van de vrouwen (53%) omschrijven hun familie dan ook als hecht (25%) of zelfs zeer hecht (28%). Bij 15% is een vaste kern heel hecht. Maar bij ruim 1 op de 4 gaat iedereen zijn eigen gang en is de familie niet hecht, bij 6% totaal niet. Als de vrouwen hun familie zelf zou mogen kiezen dan had bij de helft (45%) er een paar nooit gekozen. 9% had zelfs het merendeel nooit gekozen! Een derde geeft daarentegen aan dat ze precies dezelfde familie zouden hebben gekozen. Voor 11% maakt het geen verschil, zij richten zich op hun vrienden.

Stellingen:
70% Ik doe alles voor mijn familie
21% Ik schaam me regelmatig voor mijn familie
20% Ik zie mijn vrienden meer als mijn echte familie dan mijn daadwerkelijke familie

Bij 44% is er dan ook wel eens onenigheid of drama binnen de familie, waarvan bij 7% minstens 1 keer per maand en bij 4% is het iedere familiebijeenkomst raak! Aanleiding hiervoor zijn in ruim de helft van de gevallen onuitgesproken emoties en/of onderhuidse frustraties. Maar ook bemoeizucht (35%), 34% egoïstisch gedrag (33%) en boos of onaangepast gedrag (31%) vormen vaak de aanleiding voor ruzie. In de meeste gevallen (44%) is er tijdens onenigheid weinig aan de hand en wordt het meningsverschil zo weer uitgepraat. Maar ook gaan veel ruzies (32%) gepaard met zwijgen, negeren en broeiende onderhuidse emoties. Bij 18% zijn er zelfs verhitte discussies met veel drama en tranen en bij 3% is het weleens tot een handgemeen gekomen. Bij bijna 1 op de 3 vrouwen is het weleens gebeurd dat het contact (tijdelijk) werd verbroken.

En hoe zit het met geld uitlenen binnen de familie? Bij een derde van de vrouwen is het geen probleem, maar bij 6% best lastig en bij 4% onmogelijk! Bij 31% wordt er dan ook geen geld uitgeleend binnen de familie.

[image name=VIVAschoonfamilie format=160 align=right left=5 right=5]De feestdagen
Voor veruit de meeste vrouwen is met kerst de hoofdgedachte: ‘Fijn, eindelijk tijd om met z’n allen rustig rond de tafel te zitten’. 14% denkt ‘Yes! En trekt meteen het kookboek met zeven gangen voor de hele familie uit de kast’. Bijna de helft viert de kerstdagen dan ook traditioneel; 2 dagen bij familie en schoonfamilie. Bij ruim de helft van de vrouwen zijn de feestdagen gemoedelijk en optioneel. 20% kan wel afzeggen, maar stelt dan wel mensen teleur, bij 10% zijn de feestdagen verplicht en bij 8% is afzeggen onmogelijk en reden voor ruzie.

Hopelijk behoor jij tot de groep die zich verheugd op de feestdagen. Veel plezier de komende weken!

Nog meer lezen over het onderzoek? Lees alle resultaten in het dubbelnummer van VIVA: nr.51/52 (vanaf woensdag 16 december in de winkel).

Helaas je kunt niet meer deelnemen!