Belastingaangifte doen is eigenlijk best makkelijk!

Uitslag Belastingonderzoek in samenwerking met goeievraag.nl
De belastingdienst doet voortdurend zijn best om de aangifte inkomstenbelasting zo makkelijk mogelijk te maken. En inderdaad: ‘goed te doen’, vindt een grote meerderheid van hettestpanel.nl en bezoekers van goeievraag.nl
Altijd spannend, zo’n blauwe envelop op de deurmat. Gelukkig is het één keer per jaar een schriftelijke herinnering om je aangifte inkomstenbelasting vóór 1 april in te dienen. Is het jou dit jaar gelukt?

Keurig op tijd
Driekwart van de respondenten heeft zijn aangifte over 2013 op tijd gedaan. De meeste belastingbetalers (86%) zijn er in maart even goed voor gaan zitten. Ook Belinda was op tijd. Met complimenten aan de Belastingdienst: “Ga zo door. Dit is het eerste jaar dat het voor mij gewoon goed te doen was.”

Zelf doen of laten doen?
7 op de 10 ondervraagden doet de aangifte zelf. De rest heeft het laten doen door een ander. Een boekhouder bijvoorbeeld (40%) of zijn/haar partner (18%). Dat kan inderdaad verstandig zijn, zeker nu de financiële situatie complex is. Bijvoorbeeld bij het hebben van een eigen woning, wat geldt voor 61% van de testpanelleden.

Fiscaal wat?
Er blijven altijd lastige vragen tussen zitten. Bijvoorbeeld over fiscaal partnerschap. Ook de regeling voor zorg- en studiekosten en andere aftrekposten zijn niet voor iedereen duidelijk. Bij een enkeling was de nood zo hoog dat hij de Belastingtelefoon moest bellen.

Mañana
1 op de 10 respondenten gaat helemaal geen aangifte doen. Even zo veel mensen dienen de aangifte later in, op een moment waarop het hen uitkomt. Hopelijk hebben zij hiervoor uitstel aangevraagd. Anders is de definitieve aanslag straks nog veel minder leuk dan het doen van de aangifte.

Kan de Belastingdienst het nóg makkelijker maken?
Eén van de respondenten zou willen dat de Belastingtelefoon beter bereikbaar is, vooral in de weken vóór 1 april. De door de Belastingdienst vooraf ingevulde aangifte werkt perfect voor veel mensen. Sommigen vinden het alleen jammer dat dit pas vanaf 1 maart mogelijk is. Liever zouden zij er medio februari al mee aan de slag gaan. Een andere tip voor de Belastingdienst is het introduceren van chathulp via de website. “Liefst ’s avonds tussen 18.00 en 21.00 uur”, vindt Maaike. “Dan kunnen vragen sneller beantwoord worden en kunnen meer mensen het zelf doen.”

Helaas je kunt niet meer deelnemen!
 • Anouk Van Veen
  Ik heb netjes op tijd alles doorgegeven
 • Iris Van Deventer
  Voor 1 april gedaan. Mijn broer doet ieder jaar de aangiften en terug gaven, hij rijd 200 kilometer heen en terug om dit voor mij en de kinderen dat te regelen. Hij heeft het goed nagekeken, en veel dingen moeten verbeteren, de belastingdienst heeft nogal veel fouten gemaakt.
  • Bieneke Kuizenga
   Als je gebruik maakt van de vooraf ingevulde aangifte, dan zijn dat de gegevens waar de belastingdienst op dat moment over beschikt. Zij krijgen die aangeleverd van werkgevers, uitkerende instanties en banken. Als die gegevens niet kloppen, zit de fout dus bij de aanleverende partij....Vandaar, dat de belastingdienst altijd aangeeft, dat je het moet controleren; gegevens zijn ook nog niet altijd compleet, worden nogal vaak te laat aangeleverd. ( Heb er zelf jaren gewerkt, vandaar, dat ik dit weet.)
 • Lies Kok
  Uitstel aangevraagd omdat de machtigingscode van mijn ex-partner niet op tijd binnen was. Inmiddels wel ingezonden.
 • Sandra Kooistra
  Ik heb een brief ontvangen waarin stond dat ik voor dit jaar geen aangifte hoefde te doen, omdat mijn situatie niet veranderd is ten opzichte van vorig jaar. Ter controle nog wel even het formulier ingevuld om te kijken of ik toch niet iets terug kon krijgen. Dat was niet zo, dus het formulier niet opgestuurd.
 • Mevrouw Elle Ellen
  Ook voor 1 April aangifte gedaan via de nieuwe App van de Belastingdienst , was heel makkelijk en ook heel duidelijk , je gegevens wat al van tevoren is ingevuld , dat even goed controleren en daarna met je digiD bevestigen.
 • Fenna Paas
  voor 1 april gedaan en het was best simpel even alles goed gecontroleerd wat al vooraf was ingevuld (ik vraag me eigenlijk af waarom moet je het invullen als ze alles toch al van je weten?) en alles klopte !
 • Annet Hettinga
  keurig voor 1 april aangifte gedaan
 • Suzanne Krey
  Ik heb uitstel aangevraagd.