Stelling van de week: Processierups

De eikenprocessierups houdt Nederland in zijn greep. In vrijwel heel Nederland ondervinden mensen overlast als gevolg van het grote aantal brandharen die elke rups bij zich draagt. Het grote aantal rupsen in combinatie met speciale weersomstandigheden (veel wind) hebben er voor gezorgd dat veel meer mensen en dieren dan normaal overlast ervaren (bron: https://processierups.nu/). Wij zijn benieuwd of jij bepaalde acitviteiten niet (meer) doet vanwege de processierups.

Stelling van de week: Door de problemen die veroorzaakt worden door de processierups vermijd ik buitenactiviteiten.

Laat ons weten of je het hiermee eens, dan wel oneens, bent. Klik op ‘Vul de vragenlijst in’ en laat je antwoord achter. 

Helaas je kunt niet meer deelnemen!
 • Monique
  ik heb al weken lang erg veel last van de eikenprocessierupsen. Zo erg dat ik dubbele doses allergie medicatie moet slikken en zelfs dan niet klachtenvrij ben. We wonen in een bosrijke omgeving en ik fiets normaal graag. Echter ik heb heel mijn leven al weken lang aan moeten passen. Niet meer de was buiten ophangen, niet meer fietsen aangezien langs ALLE fietspaden in de omgeving bijna alleen maar besmette eikenbomen staan. Geen wandelingen meer met de hond in bos of langs eiken bomen. Hond mag niet meer buiten liggen in de tuin (ook bij ons in de tuin zaten 3 nesten, maar zelfs nu ze geruimd zijn blijven de klachten bij ons en bij de hond). Geen ramen en deuren open om extra te luchten. Niet meer buiten in de tuin zitten of een BBQ doen. Er is vast veel meer, maar nu stop ik maar want hoe meer ik erbij zet hoe verdrietiger ik wordt hiervan, vooral omdat dit de komende jaren alleen maar erger schijnt te worden.
 • Anne
  Ik zal geen gebieden met eikenbomen gaan opzoeken, verder gaat alles gewoon door. Het bos slaan we even over omdat er voor gewaarschuwd word. Onze hond kan niets vertellen, hoop niet dat hij er last van heeft.
 • Rita
  Ben even over de grens, heb nog niet gehoord dat ze hier ook zijn. Wens iedereen toch een fijne zomer zonder rupsen en voor degene die ze 'ontmoet' hebben sterkte en beterschap !
 • martiënne
  ondanks dat ik helemaal onder zat, op begon te zwellen en benauwd was ben ik toch elke dag lekker even naar het bos gegaan. De eikenbomen vol nesten staan hier in de straat, in het bos zijn plekken genoeg waar andere bomen staan dan eiken dus kan je nog beter daar zijn dan in je eigen straat waar in elke boom een nest zit.
 • Chantalle
  Ik heb er gelukkig nog nooit last van gehad,heb de beestjes ook nog nooit gezien in de buurt
 • bianca
  Welnee. Misschien als ik er ooit mee te maken krijg.
 • Ramona
  Oneens, eerder was er ook nooit iets of iemand die je erover hoorde. Ik vermeed sowieso al in de zomer de bossen maar niet door dat er processie rupsen zijn maar vanwege die vervelende teken. Het valt me ook steeds meer op dat de tekenplaag met de jaren erger wordt. Vroeger had ik hier nooit last van en nu hoef je maar een beetje bij het bos in de buurt te komen en ze lopen al over je heen. Mijn kat heeft er het meeste last van aangezien hij een buiten kat is kom hij wel dagelijks met minimaal 3 teken op zich aan. Vervelend hoor Dus ja hopelijk wordt eens iets aan die teken gedaan!
 • Wilma
  Het wordt elk jaar erger, ik zit onder de jeukbulten en last van mijn bronchiën. Waar ik al enkele jaren denk dat het hooikoorts is blijkt het de EPR te zijn. Tijdens het warme weer van de afgelopen maand heb ik veel binnen gezeten ipv lekker buiten. De bomen staan rondom ons huis door de hele wijk. Beleid van de gemeente is enkel biodiversiteit aanbrengen en afwachten wat er gebeurt. Ruimen van oude nesten doen ze niet dus de komende jaren blijven we hier last van houden. Ik hoop op een landelijk protocol waar alle gemeentes zich aan moeten houden.
 • Anton
  https://www.youtube.com/watch?v=OGDe69M9aGs
 • Anton
  goede dag., ik zelf heb hier en daar wel wat jeuk de laatste dagen maar zie verder geen gekke dingen behalve me elf........, mijn partner heeft er behoorlijk last van momenteel en heeft behoorlijk uitslag en jeuk en voelt zich ook belabberd daar door en is al een paar dagen niet meer naar buiten geweest.
 • Yvonne
  We hebben er hier weinig last van gelukkig
 • Will
  Ik doe gewoon alles wat ik wil gaan doen. Maar ga niet bewust de bossen of parken in. En kijk goed uit. Heb onbewust onder eikenbomen met processierupsen gestaan tijdens de avondvierdaagse. Gelukkig is er niets gebeurd en heb ik nergens last van. Hoorde het later pas.
 • Marian
  Oneens... Ik ben postbezorger dus ik moet wel naar buiten rups of geen rups
  • Joke
   Gewoon lekker naar buiten gaan en oppassen. De zomer is toch al te vlug voorbij.!!
 • G.
  Ik heb zelf een eikenboom in de tuin staan met eikenprocessierups en wacht nog steeds dat deze nesten weggehaald worden; ik ga niet buiten zitten en durf zelfs amper mijn was buiten te hangen, als het mooi weer is want ik heb al menige keren last van bulten en jeuk gehad; wat een rotbeesten !
 • Patrick
  Geen last van hier!!!
 • Fred
  Je kunt binnen blijven zitten of voorzichtig zijn in de buurt van eikenbomen. Ga er wel op uit, buiten de eiken rupsen zijn er mooie dingen in de natuur. Ik ga zeker niet binnen zitten.
 • Annemie
  Wij hebben er gelukkig geen last van hier!!!
 • Angelique
  Hier in de buurt heb ik ze niet gezien en wij hebben er geen last van Maar mijn Engelse Bulldog is al twee weken vreselijk ziek en al een paar x bij de dierenarts geweest. Hij heeft een weggebrand gat in zijn tong Ontstoken oog. Huiduitslag Lusteloos en gewoon niet lekker. Beestje is al 14 en we waren echt bang dat hij het niet zou redden, gelukkig gaat het nu wat beter. Maar we laten tot eind Augustus de hond in de tuin uit ;)
 • Meyke
  Wij kunnen met onze peuters niet eens in de tuin spelen of voor het huis zijn. Ik heb 3 weken astma aanvallen gehad, ik moet dagelijks extra medicijnen nemen alleen om naar de auto te lopen of een boodschapje te kunnen halen. We kunnen ook geen ramen of deuren open hebben. Mijn jongste zoontje reageert ook erg heftig en man en oudste hebben ook veel jeuk plekken. We wilden met de oudste oefenen met fietsen, maar dat is zo onmogelijk. We hebben al meerdere klachten bij de gemeente ingediend en buren ook, maar ze doen niks. Er moet echt iets gebeuren nog zo'n zomer kan echt niet.
 • Meyke
  Wij kunnen met onze peuters niet eens in de tuin spelen of voor het huis zijn. Ik heb 3 weken asma aanvallen gehad, moet dagelijks extra medicijnen nemen alleen omdat naar de auto te lopen of een boodschapje te kunnen halen. Kunnen ook geen ramen of deuren open hebben. Mijn jongste zoontje reageerde ook erg heftig en man en oudste hebben ook veel jeuk plekken. We wilden met de oudste oefenen met fietsen, maar dat is zo onmogelijk. We hebben al meerdere klachten bij de gemeente ingediend en buren ook, maar ze doen niks. Er moet echt iets gebeuren nog zo'n zomer kan echt niet.
 • Toon
  Ik let wel beter op waar ik naar toe ga
 • Natascha
  Al een tijdje zijn er natuurlijke vijanden van de rups bekend die gewoon in Nederland zijn, mij is het een raadsel waarom die niet ingezet worden. Er zijn vogels en insecten die de larven en rupsen opeten. Hoe meer de mens ingrijpt in de natuur, hoe meer overlast je van sommige soorten krijgt.
 • Nelly
  ik doe gewoon verder met mijn buitenactiviteiten
 • Adrie
  Wij hebben ze hier gelukkig nog niet. Komen ze hier wel ga ik toch voorzichtig zijn met buiten zijn!!
 • Diana
  Oneens. Loop gewoon over golfbanen en zelfs onder bomen door met die rupsen erin. Zoek ze ook niet bewust op natuurlijk maar ik doe echt geen andere dingen. Heb ook nergens last van (gehad) dus heb misschien wel makkelijk praten...
 • tonny
  Ik pas de activiteien aan heb dochter van 5jaar dus voorzichtig zijn
 • Joukje
  Helemaal mee eens. We zijn van de camping in De Lutte weggevlucht. We zaten helemaal onder de uitslag en een JEUK!! Je houd het niet voor mogelijk. Koelen en nog eens koelen en zoveel mogelijk producten laten staan waar eiwitten in zitten.
 • Annie
  Ik pas mijn buiten activiteiten wel aan. Geef er niet de voorkeur aan.
 • Bettina
  Geen last van hier zijn geen rupsen
 • Willeke
  Verschrikkelijk. Hele straat vol met nesten in de bomen. Kan ook geen andere route nemen.mier er toch langs ivm kliko en boodschappen
 • Carina
  oneens.. maar hier in de buurt heb ik ze ook nog niet gezien.. of er over gehoord dus geen idee hoe erg de jeuk is die het veroorzaakt.
  • martiënne
   de jeuk is gekmakend kan ik je uitvaring vertellen....fijn dat ze bij jou in de buurt niet zitten. Hier staan allemaal eiken in de straat. Nesten zijn weggehaald en toen kwamen er weer nieuwe...zucht....
 • P
  Oneens , ga gewoon buitenactieviteiten doen.