De zomertijd is weer ingegaan

Afgelopen weekend ging de zomertijd weer in. Om 02.00 uur werd de klok een uur vooruitgezet, wat waarschijnlijk betekent dat je die nacht een uur minder hebt geslapen. Ondanks de kortere nachtrust, is je slaapkwaliteit beter in de lente- en zomerperiode dan in de herfst/winter en zijn we over het algemeen ook een stuk blijer, aldus het AD. Hoe komt dat?
Dit komt door een aantal factoren, waarvan één factor de meeste invloed heeft: daglicht. Na invoer van de zomertijd, kunnen mensen meer daglicht opnemen dan voorheen. Dit heeft grote invloed op je functioneren, doordat je door daglicht onder andere serotonine aanmaakt", zegt Floris Wouterson, slaapexpert en schrijver van het boek Superslapen.

Serotonine is ons gelukshormoon en heeft een positieve invloed op ons humeur en gevoel. Daarnaast zorgt voldoende serotonine dat je beter in slaap valt – en kunt doorslapen. Dit komt omdat het een voorbereidend hormoon is op melatonine, beter bekend als 'het slaaphormoon'. "Je haalt serotonine uit daglicht, maar ook wordt het aangemaakt wanneer je beweegt", legt Wouterson uit.

Voel jij jezelf ook fitter nu de zomertijd weer is ingegaan? Laat het ons weten!

Stelling van de week: Ik voel mijzelf fitter wanneer de zomertijd is ingegaan

Ik voel mijzelf fitter wanneer de zomertijd is ingegaan
Eens
Oneens
Maakt mij niet uit / geen mening
Er is momenteel 9 keer gestemd.
 • Anne
  Eindelijk weer langer licht!
 • Werner
  Vrijheid , blijheid , zomertijd !
 • Carin
  Tis nu weer een stuk donkerder bij het opstaan. Werkt niet motiverend, voel me daardoor al vermoeid bij het opstaan. Liever eerder licht en wat vroeger donker.
 • Nena
  Heerlijk zomertijd, heb een hekel aan wintertijd
 • reyhan
  ik kan helemaal niet tegen de zomertijd