Gamen is echt een gezinsding!

Heeft gamen een slechte invloed op kinderen? Uit het onderzoek dat hettestpanel samen met PlayStation en VIVA heeft gedaan blijkt dat die gedachte allang achterhaald is. Sterker: ouders zitten steeds vaker sámen met hun kroost achter de PlayStation en zien games vooral als een educatief middel voor kinderen.

Gooide je tien jaar geleden op een verjaardag het fenomeen gamen in de groep, dan kon je vooral rekenen op verhalen over kinderen met een ultrakort lontje en consoleverslaafde pubers. Maar met de komst van allerlei groepsspelletjes is gamen steeds meer een gezinsding geworden, en is de publieke opinie langzaamaan positiever geworden. Maar liefst 91% van de ouders vindt niet dat gamen een slechte invloed heeft op kinderen. En dat gamen agressief maakt? Daarmee is 86% het oneens. Veel ouders vinden juist dat kinderen ervan leren: 74% ziet een game als educatief middel op het gebied van taal, hand-oog-coördinatie en het vermogen om problemen op te lossen. Maar hoewel ze overwegend meer positieve aspecten van gamen zien dan negatieve, erkent toch 73% van de ouders dat het verslavend kan werken.

Gamen is echt een gezinsding
77% van de ouders noemt gamen ‘echt een gezinsactiviteit’. Zodoende is de PlayStation helemaal niet meer het exclusieve domein van kinderen.  Je kijkt toch ook samen een filmpje op de bank, en leest je kind voor uit een mooi verhalenboek?  Zo is het ook met gamen: de PlayStation staat niet meer op de slaapkamer van de kinderen, maar bij 70% van de huishoudens in de woonkamer, zodat iedereen mee kan doen. De populairste games om samen te spelen zijn zogeheten partygames: spellen die je met z’n allen rond één scherm kunt doen, zoals dans- en meezinggames (26% speelt die het liefst). Op de voet gevolgd door sportgames (22%) en strategische spellen (16%). Bijna een op de drie gamet eens per week met zijn of haar kinderen. En 10% doet dat zelfs (bijna) dagelijks.

Samen op de PlayStation
De PlayStation®3 biedt inmiddels een goedgevulde catalogus met games voor het hele gezin. En, niet onbelangrijk, ze zijn heel betaalbaar. Racen in je gepimpte droomauto? ‘GT6’ bedient je op je wenken. Meer zin in meeblèren met je favoriete hits? Heel populair is ‘SingStar’, dat standaard op de PS3 staat. En ook voor puzzelgames zit je helemaal goed bij PlayStation. Wil je echt als ouder scoren? In ‘Walking with dinosaurs’ maak je met je kinderen een reis door de wereld van de dino’s en in ‘InviZimals’ ga je samen op zoek naar onzichtbare dieren die overal in huis verstopt kunnen zitten. Beide games zijn verkrijgbaar voor zowel PS3 als de draagbare PS Vita.