Kerst favoriete feestdag!

Dit blijkt uit een vergelijking van het Feestdagen Onderzoek uit 2015 en 2017, onder 2.934 Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 92 jaar.

Ruim de helft van de Nederlandse vrouwen (57%) kijkt uit naar de feestdagen. Maarliefst 1 op de 3 vindt daarentegen dat er ieder jaar weer gezeur en gedoe van komt en zou dan ook wel een jaartje over willen slaan. Opvallend is dat in 2015 nog 69% uitkeek naar de feestdagen en maar 1 op de 5 het over zou willen slaan.

Beste wensen versturen?
Ja! Zegt 87%, terwijl dit in 2015 nog 94% was. De papieren kaart is met 67% nog de grootste, maar neemt snel af (81% in 2015). WhatsApp is dé nieuwe manier om een kerstwens te sturen (40% vs 31% in 2015). Andere alternatieven worden alweer minder vaak gebruikt dan in 2015. Facebook (19% vs 30% in 2015), online kerstkaarten (11% vs 17% in 2015) en mailtjes (7% vs 9% in 2015) zijn alweer op hun retour.

All-You-Need-Is-Love nieuwe kersttraditie?
Wat doet de Nederlandse vrouw met kerst? Naast uitgebreid eten (76%), cadeaus geven en/of krijgen (36%) en het bezoeken van de kerstmis in de kerk (16%), zijn er ook een aantal nieuwe kersttradities ontstaan. Met stip bovenaan: de Top 2000! Deze wordt door 1 op de 3 beluisterd via de radio. En een kwart van de vrouwen gaat lekker zitten voor de All-You-Need-Is-Love- Kerstspecial.

Cadeaus op Marktplaats?!
Ruim de helft geeft elkaar cadeaus met kerst. Maar zijn we daar wel echt blij mee? Nou nee: 1 op de 4 geeft aan leukere cadeaus te geven dan te krijgen. Daarnaast heeft 20% het ontvangen cadeau weleens doorgegeven aan iemand anders. En vind je het helemaal niks? Dan zet je het toch gewoon op Marktplaats, 6% van de vrouwen heeft dit al eens gedaan!

Zoenen met collega toegenomen irritatie!
Als we na oud en nieuw weer naar het werk gaan, wenst bijna de helft iedere collega op dezelfde manier een gelukkig nieuwjaar. Voor 35% betekent dit drie zoenen voor iedereen, terwijl dit in 2015 nog 46% was. En niet iedere Nederlandse vrouw zit daarop te wachten! Maar liefst 41% ziet er tegenop om collega’s gelukkig nieuwjaar te zoenen. Een toegenomen irritatie, want in 2015 was dit nog maar 31%!

Wat moet anders in 2018?
Van de ondervraagde vrouwen heeft 63% goede voornemens voor het nieuwe jaar. Het bekende afvallen en sporten worden wederom genoemd. Daarnaast wil de Nederlandse vrouw zich focussen op tijd voor zichzelf (40%), persoonlijke ontwikkeling (39%) en voeding (39%). Opvallend is dat werken aan de stress is toegenomen van 19% naar 26%.

Helaas je kunt niet meer deelnemen!
 • Annemie
  Gezond zijn en blijven dat is mijn grootste wens!
 • Maria
  Afvallen en sporten ( en ook stoppen met roken ) zijn al zo oud als methusalem .....leren we hier dan nooit iets ... makke schapen die we zijn :-(
 • Tinus
  Geniet van elke dag
 • Marian
  Tegenwoordig kan je toch alles netjes zeggen en doen
 • Deborah
  Gewoon een shawl om je nek doen en zeggen dat je te verkouden bent om te zoenen. Je wil toch niet het hele bedrijf aansteken ;-) Blijft toch raar dat je als vrouw maar iedereen zou moeten zoenen (mannen en vrouwen), terwijl mannen dat alleen bij vrouwen doen.
  • Gea
   Ha ha ik denk niet dat alle mannen blij zijn wanneer ze door hun mannelijke collega's worden gezoend.
 • Rachida
  Bah dat verplichte gezien