Onderzoeksresultaten: 2 op de 3 kinderen blootgesteld aan ongewenste beelden zoals seks en geweld
Twee derde van de kinderen (67%) in Nederland krijgt wel eens beelden te zien die niet geschikt voor hen zijn; online, in games en op tv. 85% van de ouders vinden dat je kinderen hiertegen moet beschermen.
Uit onderzoek door hettestpanel.nl in opdracht van internetprovider Solcon onder bijna 500 ouders blijkt, dat bijna 9 op de 10 ouders (87%) zichzelf goed in staat vindt om hun kind te begeleiden in het mediagebruik. In 40% van de gevallen worden hieraan duidelijke grenzen gesteld. Toch blijft het lastig te controleren, immers: hoe weet je wat je kind bij vrienden, op de opvang of bij de oppas te zien krijgt.
Ouders zijn zich redelijk goed bewust van wat hun kind ziet op tv en de computer, maar minder van de beelden die langskomen op een smartphone of tablet. Maar liefst 69% van de ouders weet niet wat hun kind op deze mobile devices te zien krijgt.
Negatieve gevolgen merkbaar
Ruim een derde (35%) van de ouders merkt weleens dat hun kind negatief wordt beïnvloed wordt door ongeschikte beelden. ‘Bij mijn zoon van bijna 12 merk je dat gelijk in zijn taalgebruik’, zegt Talita (35). Karin (45) ziet dat haar kind angstig is geworden door de aanslagen. ‘Kinderen vangen zoveel meer op dan je denkt, hoe snel je de tv ook uitzet.’
Vanaf 3,6 jaar wordt het menens
Veel ouders met een baby of peuter maken zich nog niet zoveel zorgen over het mediagebruik. Dat begint gemiddeld genomen als het kind 3,6 jaar is. De ouders gaan dan nadenken over wat kind wel en niet mag zien. 22% vindt dat te laat; 0 is een betere leeftijd. ‘Vanaf het prille begin moet je nadenken over wat je kind te zien krijgt en wat dat met hem of haar kan doen’, zegt Neeltje (37).
Multimediafilter
Ruim de helft van de ouders (56%) gebruikt graag een multimediafilter om de regie te houden over het mediagedrag van hun kind. Naast het gebruikmaken van een multimediafilter, kijken veel ouders samen met de kinderen om te controleren waaraan de kinderen blootgesteld worden of maken ze daarover duidelijke afspraken. ‘Ze mogen alleen in de woonkamer gebruikmaken van multimedia’, zegt Carolien, moeder van vier jonge kinderen. ‘Zo heb ik er meer zicht op en stimuleer je om geen geheimen voor elkaar te hebben.’ Meer informatie over een multimediafilter van Solcon klik hier