Stelling van de week: Ik teken ervoor dat kinderen van asielzoekers in Nederland mogen blijven

Meer dan honderdduizend mensen ondertekenden de petitie om het kinderpardon voor kinderen als Lili en Howick te verruimen. Tijdens het debat van 12 september bleek dat de coalitie is verdeeld, maar dat de meerderheid in de Tweede Kamer het kinderpardon niet wil uitbreiden. Waar iedereen het wel over eens is, is de noodzaak om asielprocedures te versnellen (bron: AD). Wat vind jij? Moeten de vierhonderd asielzoekende kinderen die nu in dezelfde situatie zitten als Lili en Howick blijven of toch volgens de procedure worden uitgezet?

De stelling van de week is: Ik teken ervoor dat kinderen van asielzoekers die in Nederland geboren zijn, in Nederland mogen blijven. 

Laat ons weten of je het hiermee eens, dan wel oneens, bent. Klik op ‘Vul de vragenlijst in’ en laat je antwoord achter.

Het kinderpardon is een regeling om kinderen die in Nederland geboren zijn, opgegroeid zijn en wonen, maar te boek staan als asielzoeker,  een verblijfsstatus te geven. 

Helaas je kunt niet meer deelnemen!
 • Mies
  Kinderen die hier geboren zijn ruk je niet zomaar weg uit hun vertrouwde omgeving zoals school, taal en vrienden. Ik ben ervoor dat, indien daartoe in staat, dat kinderen zelf een keuze zouden mogen maken.
 • Frank
  Ik ben voor deze stelling. Kinderen die hier zijn geboren en die hier naar school gaan en onze Nederlandse taal beheersen en amper de taal van hun ouders spreken moeten blijven! Wel moeten ze hier niet te lang over verblijfsvergunningen doen.
 • Annemie
  Kinderen mogen hier niet het slachtoffer van zijn, het zijn de ouders die hier verantwoordelijkheid voor moet dragen en de overheid moet sneller ingrijpen zodat ze niet ingeburgerd geraken!!!
 • Carola
  In Nederland geboren kinderen zouden een Nederlands paspoort moeten krijgen, net als alle andere in Nederland geboren kinderen. Echter, er moet dan wel voor gewaakt worden dat “men geen kinderen de wereld op werkt” om maar aan een verblijfsvergunning te komen. In het huidige geval; kinderen die in Nederland geboren zijn, die al jaren in Nederland wonen en naar school gaan, zelfs 0,0 binding met het “land van hun ouders” hebben.... Ik vind het echt serieus moeilijk om dié kids zomaar naar een land (van hun ouders!!!) te sturen waar ze niks mee hebben, niemand kennen en zelfs soms de taal niet eens spreken. Maar goed, om nou een gezin uit elkaar te rukken....pfffff ik vind het echt lastig hoor! Ik heb respect voor de mensen die hier een oordeel over moeten vellen.... ze kunnen het echt nooit goed doen, voor niemand..., 🤔
 • Jill
  Er is al een overschot aan asielzoekers en omdat het kinderen zijn moeten we ineens "soft" worden? Nee = Nee. Daarna gaat de grens alleen maar verder verschuiven. Daarnaast laten we eerst naar ons eigen land kijken hier zijn ook genoeg kinderen met problemen en zonder een veilig thuis! Die hebben daar ook niet om gevraagd!
 • Patrick
  Kinderen kunnen hier niets aan doen, het is de verantwoordelijkheid van de ouders!!!
 • Lieke
  Voor! Zolang het asiel beleid zo achterlijk lang duurt. Kinderen moeten boeten voor de bureaucratie .Hoe lang kan en mag een asiel procedure duren. Ik zou zeggen 1 jaar max. zodat kinderen niet opgroeien als Nederlander en dan naar het land van hun voorouders worden gestuurd zonder dat ze de taal spreken/kennen.
 • Emmy
  Ik denk dat de regering en de moeder de schuld hiervan zijn.de kinderen zijn weer de dupe ervan,maar het zou niet eerlijk zijn ten opzichte van de kinderen die echt onze bescherming nodig hebben.zoals de kinderen uit oorlogshandelingen, waar kinderen gewoon De verschrikkelijkste dingen mee moeten maken,die gaan toch echt voor. De moeder heeft voor Nederland gekozen ,terwijl ze wist dat de kans om hier te blijven erg klein is en toch door gaan met procederen en de kinderen lekker maken met een dooie muis . Wetend dat ze het haast zeker gaat verliezen. Toen de kinderen hier zijn aangekomen,kan ik me niet voorstellen dat de moeder al nederlands kon ,maar zal ze toch haar moeder taal hebben gepraat tegen de kinderen. En die taal moet je toch in ere houden voor het geval dat je terug moet. En de regering moet mensen niet lekker maken en ze valse hoop geven dat ze hier mogen blijven .door hen jarenlang de moglijkheid te geven om te procederen. Hoe moet het zijn voor de kinderen die wel terug moeten en dat naar een zeer onveilige geweldadige omgeving.
  • Lindie
   In Armenie is geen oorlog.....Deze mevrouw had moeten nadenken voordat ze, terwijl ze aan het procederen is, gewoon patsboem 2 kinderen in die ellende meesleurt. Benen bij elkaar houden is moeilijk. Ze was al veel eerder afgewezen, is gaan traineren en heeft in de tussentijd die kinderen gekregen. Vuil spel waar die kids de dupe van zijn...Gelijk uitzetten als ze zijn uitgeprocedeerd, dat scheelt dus drama.
 • Maddy
  Waarom denkt iemand dat omdat ie het geluk heeft om hier in Nederland geboren te zijn het voorrecht heeft zich in elk land waar dan ook op de wereld te vestigen omdat het daar: beter weer is / ie een betere baan kan krijgen / een geliefde woont /gewoon omdat ie Nederland moe is of iets nieuws wilt of zijn kinderen van andere culturen wilt laten proeven? En waarom vindt diezelfde persoon dat iemand die niet het geluk heeft om in zo'n veilig en democratisch land te zijn geboren dit recht niet heeft, alleen maar omdat ie pech heeft dat ie ergens anders is geboren? En die Nederlandse ouder die het beste met zijn kinderen voor heeft en een goede toekomst wenst (en welke ouder doet dit niet?) gunt die ouder uit dat ander land niet dat hun kinderen een goede veilige toekomst hebben? Waarom? Omdat we bang zijn dat we ook maar een ietsiepietsie van dat geluk zouden kunnen moeten opofferen zodat een ander een ook een beetje geluk krijgt? Omdat we bang zijn voor datgene en diegene die we niet kennen? En waarom spreken jullie van gelukszoekers? Ooit zelf met een (ex)asielzoeker gesproken? Al eens zijn reis, zijn voetsporen gevolgd? Al zelf eens alles en iedereen waar je van houdt achter moeten laten voor onzekerheid? Al je spullen, je thuis, je geliefden achter moeten laten voor een toekomst in onzekerheid, een tocht maken vol angst en gevaar? Ja tuurlijk, artsen komen voor hun geluk hier naar Nederland zodat ze boeken kunnen scannen in een bibliotheek, of de troep en anderen op mogen ruimen? Velen zouden dolgraag liever thuis in hun geboorteland zijn en hun leven leiden met hun geliefden. En ja er zitten rotte appels tussen, maar die zitten overal, ook tussen de "o zo nette, ruimdenkende en nette" Nederlanders...... "Wij" zijn niet meer dan "zij" enkel omdat wij wel het geluk hebben gehad om hier geboren te zijn.
 • Astrid
  Iedereen die tegen is: Als je klaar bent met je pleidooi, probeer dan eens te bedenken dat jij (of je kinderen) weg moet uit het land waar je bent geboren, opgegroeid, vriendjes en vriendinnetjes hebt, de cultuur kent en bent! En dan niet bedenken dat je naar een land moet met dezelfde cultuur en levensstandaard, maar naar een vreemd, misschien wel gevaarlijk land! Ik gun het niemand!!!! En er is nog volop plek voor mooie mensen hier!
  • lavth
   mevr..kijk u eens naar de ouderen zorg.huurhuizen.banen die mensen hier krijgen ,en zo is er wel meer..zorgen voor mensen in eigen land is 10000%beter dan in een totaal anders normen en waarden land ,dan van afkomst..niemand maakt mij wijs dat geen enkel soort gelijk land can van herkomst as niet met open armen zullen opnemen VOORGOED. het westen met zn ongelovige ideen .en levensstandaard draaid langzaam zn eigen nek om.Ben Ben rascist,maar een realist.wat heb je aan onvrede en ongelijkheid in je eigen mooie nederland?..niets !!..ja. .ANGST..
  • Marianne
   Ik vind dit veel te kort door de bocht. De procedure moet veel korter zodat juist de kinderen niet al gesetteld zijn. Dat is nu het probleem. Maar ook de verantwoordelijk van de ouders.
 • Wil
  Onze maatschappij kan dit niet verwerken. Vluchtelingen uit oorlogsgebieden, tijdelijke opvang prima. Maar alle gelukszoekers die in Nederland kinderen maken om zo grotere kans te krijgen op verblijfsvergunning, nee dat kan niet. Neem je verantwoordelijkheid en begin aan kinderen als je situatie stabiel is. Triest voor de kinderen, maar verantwoording van de ouders. Procedure moet sneller, niet steeds in beroep kunnen gaan en dan ook bij afwijziging direct uitzetten. Wij betalen als maatschappij alle voorzieningen incl. de advocaten, dit gaat onze bevolking niet meer ophoesten
 • Janna
  Tegen.
 • Ineke
  Ik ben tegen, zowiezo maak je mij niet wijs dat de ouders niet in hun eigen taal tot hun kinderen spreken, ze kunnen immers zelf geen Nederlands als ze hier komen, en als Je weet dat je terug moet, dan leer je ze jou taal. Maar ja hier is alles beter, hier krijg je alles, daar kunnen ze misschien een schriftje en een potlood krijgen in plaats van een betaalde opleiding. Ik zou mij als moeder doodschamen om zo’n voorbeeld te geven, ik gun iedereen een goed leven in een veilig land. Er mogen geen precedenten geschept worden, zeker mag niemand die een correcte beslissing neemt met de dood bedreigd worden. Ik vind dat de procedures voor asielzoekers verkort moeten worden. Ook mensen die ziek zijn kunnen terug als daar in het land van herkomst opvang is.
  • lavth
   dus dat......koekoek
 • Bettina
  Met emoties beslissingen nemen omdat t kinderen zijn? Nee, is het land veilig? Dan moet je terug keren, dat was ook de bedoeling van opvang.Nederland is al vol genoeg!
  • Vivian
   eens!!!!
 • Voor! Kinderen die hier opgegroeid zijn kun je niet uitzetten naar een land dat ze niet kennen en waar ze naar alle waarschijnlijkheid minder toekomstmogelijkheden hebben. Dat is gewoon misdadig en in strijd met de algemene rechten van het kind. Wel zou moeten worden bekeken of de asielprocedure korter kan, maar zolang dat niet geval is kun je niemand kwalijk nemen dat ze alle mogelijkheden gebruiken die er zijn. Dat is gewoon hun recht.
  • Wil
   Inderdaad triest voor de kinderen, maar wel verantwoordelijkheid van de ouders, als je een stabiele situatie hebt pas aan kinderen beginnen, zolang je geen verblijfsvergunning hebt dus geen kinderen. Ook niet omdat dit je kansen verhoogd op mogen blijven. Procedure inderdaad korter, wetgeving moet worden aangepast, echter buiten rechten zijn er ook nog plichten
 • Mirjam
  Ik ben tegen omdat ik vind dat er in geval van asielaanvragen elke situatie apart moet worden bekeken en afgewogen. Het hier maken van een kind mag nooit een reden zijn om hele families op te nemen want dan is het einde zoek. De procedures moeten in mijn ogen wel worden verkort en maximaal 1x in beroep.
  • A
   Precies zoals ik er over denk
  • Mee eens met U!
 • G.
  Tegen; het was de laatste keer een welles/nietes spelletje; uiteindelijk waren het zusje en broertje uitgeprocedeerd en moesten naar hun moeder in Armenie en uiteindelijk mogen ze toch blijven; straks gaan anderen natuurlijk ook procederen, want hier in Nederland krijg je als buitenlander toch alles voor elkaar (niet als Nederlander zelf). Maar dit komt natuurlijk allemaal door die GeitenWollenSokken-figuren die het zo zielig vinden. Weet je wat ik zielig vind; de ouderen die zich altijd de rambam hebben gewerkt en nu van een hongerpensioentje moeten rondkomen. Ons land is al vol genoeg; ruim 17 miljoen inwoners in het kleinste landje van de Wereld pffff ! Helemaal geen asielzoekers meer in dit land; dat is nu eenmaal het lot van je leven, waar je geboren wordt; kunnen wij Nederlanders niets aan doen; wij hebben ook ons land zelf op moeten bouwen en zie wat er nu van komt ! Alleen maar ellende ! Jammer !!
  • joke
   Helemaal mee eens
  • Juist inderdaad!!
 • Ja
  Voor, als je in Nederland bent geboren, ben je een Nederlander.
  • Coby
   daar ben ik mee eens, zou dit anders ook gelden voor de nederlanders van wie de ouders van oorsprong in het buitenland hebben gewoond (polen, duitsers enz.) voor deze groep geldt of gold dit indertijd toch ook niet.
  • Irma
   Dat is juridisch niet waar en kort door de bocht.
 • Marleen
  TEGEN!!!! Ik vind als je uitgeprocedeerd bent meteen het land moet verlaten, je bent niet voor niks uitgeprocedeerd! En dat moet sneller gaan die procedure, belachelijk dat mensen de mogelijkheid hebben om het zo lang te rekken. Klaar is klaar!!! Ze nemen ook nog eens de huizen in hier, wij hebben 2 kinderen die smachten om op zichzelf te gaan wonen (29en27) maar iedere keer alles weggekaapt zien worden door mensen die niet hier vandaan komen en voorrang krijgen.
  • Duim op!
  • Anneke
   Helemaal mee eens mijn gevoel zegt ook dat dit een gevalletje zin krijgen was want moeder komt ook snel weer terug De ouders zijn hier schuld aan die hebben deze kinderen in deze positie gezet Hier zijn ook genoeg mensen die het slecht hebben en ook veel ouderen die hebben na de oorlog het land opgebouwd toen was er geen pensioensopbouw en mogen nu op een aowtje leven
  • Jolanda
   Helemaal mee eens anders gaan ze nog meer kinderen hier maken en wij ervoor zorgen. Wij kunnen niet procederen omdat dat te duur is en hun kunnen het wel.
  • Monique
   Mee eens
 • Judith
  Tegen. Laten we vooral van uitzondering geen regel maken.
 • San
  Voor, als ik zelf in een dergelijke positie zou verkeren, zou ik dat ook voor mijn kinderen wensen
  • Irma
   Succes ermee dan. Ik denk niet dat dit ergens anders lukt.
 • Cobie
  Tegen! Uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd! En als ze de boel in de maling nemen helemaal. Ze laten expres kinderen hier geboren worden als ‘verzekering’ tegen uitzetting. En dan via goed (door wie) betaalde advocaten jaren de boel traineren.
  • Jolanda
   Dat zeg ik dus Helemaal mee eens.
 • Karen
  ik gun het elke gelukszoeker een betere toekomst te vinden, maar als we ruimte willen overhouden voor hen die echt in een onhoudbare situatie zitten, dan kunnen we niet elk hier geboren kind hier laten blijven. Wel zou het kinderpardon wat ruimhartiger kunnen zijn. De beperkingen zijn soms absurd en slecht gecommuniceerd.
 • Marian
  Tegen. Er zijn al genoeg asielzoekers. (Gelukzoekers)
  • Jolanda
   Inderdaad want ik kan geen 5000 dollar betalen om weg te gaan hier,zij kunnen het wel en als ze terug gezet worden ( gratis met het vliegtuig ) dan staan ze binnen een maand weer hier.
 • Sanne
  Tegen, als het weer veilig is in het land van de ouders dan kunnen ze weer terug. Ze horen daar ook van oorsprong ook. Nederland krijgt teveel buitenlanders binnen die Nederland willen veranderen.
  • Anneke
   Oeps als ik dit zeg dan is dat meteen discriminatie i.p.v mening Mensen die hier leven zoals wij legaal werken enz. heb ik geen moeite mee
  • Anneke
   Vind ik ook hier durven ze alles en eisen dat ook maar in eigen land durven ze dat niet
 • Martin
  Asiel afgewezen, als een speer zorgen dat je pa en/of ma wordt en je MOET alsnog worden toegelaten o p grond vd wet gezinshereniging.... Hoe dom kun je zijn, of je moet er een dik belegde boterham aan verdienen, zoals advokaten en disidenten van Child Defence...
 • Erica
  Nog meer mensen op onze nek als we naar ons werk gaan.
 • Peet
  Tegen, als een land weer veilig is, dan gewoon terug. Wel vind ik, dat Nederland niet zo lang moet wachten met goed- of afkeuring van verblijfsvergunning.
 • J
  Ik ben tegen, omdat ik vind dat Nederland nu al te vol is.
  • Win
   inderdaad