Stelling van de week: Orgaandonor

Hettestpanel.nl peilt de stemming in Nederland! 

Op 13 september 2016 werd de wet over de actieve donorregistratie aangenomen door de Tweede Kamer. Deze wet houdt in dat iedereen automatisch orgaandonor. Als je dit niet wil moet je dit registreren. 
Deze week behandelt de Eerste Kamer de wet en de stemming zal waarschijnlijk op 13 februari zijn. 

Stelling van deze week:

Ik vind het niet nodig dat de overheid zich bemoeit met het orgaandonorschap.

Helaas je kunt niet meer deelnemen!
 • Jooske
  Ik hoop nog steeds dat net als vroeger weer veel meer aan preventie wordt gedaan. Enorme besparing! En meer onderzoek met opkweken wat ze nodig hebben uit een paar stukjes of cellen van levende donoren. Stamcelonderzoek? En ze hebben zoveel ingevroren embryo's die niemand wil, ook daarmee zouden ze meer kunnen doen.
 • Astrid
  Ik ben het er mee eens dat mensen baas over eigen lichaam willen zijn, maar als jullie een orgaan nodig hebben willen jullie ook graag er 1 ontvangen. Vele mensen zijn ook geen orgaandonor niet omdat ze niet willen maar omdat ze te 'lui' zijn om het in te vullen. Vanuit dat oogpunt gezien vind ik het een goed recht om iedereen wel orgaandonor te laten worden en wie geen donor wil zijn kan dat dan aangeven. In plaats van andersom zoals het nu is...
  • Evelien
   Ook dit is waar, de "luiheid " van mensen om het in te vullen. Of denken, doe ik nog wel....
 • Leni
  geen orgaan willen geven ook geen orgaan willen ontvangen.
  • marjan
   ik hou van recyclen dus ook mijn lichaam goed voor het milieu en ook voor ons. Mijn moeder mocht het niet doen omdat ze overleden is aan kanker maar ik hoop het wel te mogen doen.
  • Evelien
   Mee eens! Niks geven , niks ontvangen
  • Kiki
   Dus als een sporter zijn been breekt ook niet behandelen? Wat een kortzichtigheid. Ik ben geen crimineel die de doodstraf verdient omdat ik geen organen wil afstaan!
 • Vivian
  Een aantal jaren geleden heeft iedere inwoner toch een codicil in moeten vullen met ja / nee / laat het aan de nabestaande over.. toen werd verteld dat voortaan een ieder die 18 wordt of nieuw in het land komt dat formulier in moet vullen... Nu moet het opeens weer opnieuw? Daarbij komt... als iemand overlijd wordt er heel vaak niet eens naar het codicil gevraagd weet ik uit ervaring...
  • Kiki
   Juist dat er dan niet naar gevraagd wordt is het probleem... Nabestaanden zijn overstuur op zo'n moment en/of weten niet zeker wat de overledene gewild zou hebben, ergo: de organen worden eruit gehaald. Dit is trouwens al voorgekomen, en dat zal alleen maar erger worden als deze rampzalige wet erdoor komt.
  • Anja
   Een eventuele donor moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Iemand die overlijdt, kan niet zomaar donor zijn. Het lichaam moet namelijk onder bepaalde condities 'bewaard' worden, voordat men de organen kan wegnemen. Voorbeelden van mogelijke donoren zijn mensen die bij een verkeersongeval betrokken zijn en in het ziekenhuis overlijden.
 • Annelies
  Iedereen zou een codicil in moeten vullen. En wie dat niet doet, prima, maar dan ook niet ontvangen.
  • Katerina
   Dus als iemand niets invul,t dan mag die ook niets ontvangen voor zijn/ haar kind bijvoorbeeld? Mensen worden soms door ervaring rijker, hoe pijnijk ook. En als iemand dan iets niet heeft ingevuld, dan heeft hij / zij zich daarmee veroordeeld. Want als je niets geeft, dan krijg je ook niets? Eigen schuld dikke bult dus. Hoe logisch ook, ik vind het een keiharde veroordeling. Misschien moet er dan ook op het codicil komen te staan: alleen voor die mensen die ook ' ja' hebben ingevuld.
  • Petra
   dat vind ik ook en dat zou ook vast moeten liggen`
  • Sandra
   Helemaal mee eens!
 • Nency
  Met de stelling eens. Het is ingrijpend als je op een donororgaan, -weefsel zit te wachten maar het is voor de nabestaanden ook ingrijpend om donor te zijn. Helaas weet ik dat uit ervaring: onze zoon kreeg een ongeval en na 3 dagen moest er besloten worden om te stoppen met behandelen. We dachten: nu komt de vraag voor orgaandonatie maar na enkele gesprekken hebben we besloten om dat niet te doen. Wij vonden dat toen te ingrijpend. Het kan niet zijn dat je kind automatisch "eigendom" is van de regels/overheid.
  • Carolien
   Vreselijk jullie verlies, gecondoleerd. Gelukkig hebben en houden nabestaanden altijd het laatste woord. Daarom vind ik het wel goed om iedereen automatisch donor te maken.
 • Carmen
  Ik ben al 38 jaar donor. Bewust en op latere leeftijd heb ik in mijn vrienden groep gezien hoe fijn het is om na jaren ziek zijn eindelijk weer mee te mogen bewegen in het normale leven door een donor. We lopen allemaal te klagen over het feit dat de kosten van de gezondheidszorg echt te hoog zijn. Gevolg ook hogere premies. Weten we wat het kost om een nier patiënt jaren te laten dialyseren? En dit dan afwegen tegen de kosten van een nieuwe nier van een donor. Tja hier zijn echt donors voor nodig. En ik denk vrij makkelijk, als je dood bent heb je niets meer aan die organen, waarom niet afstaan? Maar kan me ook echt wel in tegenstander inleven hoor!!.
  • Kim
   Ik denk er evenzo over: "Als je dood bent, heb je er zelf niets meer aan. Dus waarom niet afstaan?" Ik haal troost uit de gedachte dat ik op die manier zelfs na mijn dood van hele grote betekenis en waarde kan zijn voor iemands leven. Ik heb zelf meermaals een bloedtransfusie ondergaan. Ook dat is afkomstig van een donor die haar/zijn bloed heeft afgestaan bij de nationale bloedbank.
 • Nancy
  Ik zie het probleem niet. Je kan toch altijd zelf beslissen wat je zelf wil, ja of nee en ook als je ja zegt wat je wel of niet wilt... Het enige wat de overheid wil bereiken is dat je zelf even goed nadenkt over wat je wilt en dat duidelijk geregistreerd zodat er, als het nodig is, geen moeilijke vragen hoeven te worden gesteld.
 • Bianca
  Persoonlijk heb ik al vanaf mijn achttiende een donorcodicil omdat ik het een hele goede zaak vind (ik stel me dan altijd voor hoe groot de teleurstelling voor mijzelf zou zijn in geval van ziekte en een gedoneerd orgaan nodig zou hebben en er geen beschikbaar orgaan zou zijn), maar ik denk dat het heel moeilijk is om in een paar woorden te zeggen dat je het ermee eens bent of niet, want er komt zoveel bij kijken in zulke situaties: zowel de situatie van degene die een orgaan nodig heeft als de situatie van degene die de keus maakt wel of niet zijn organen af te staan. Doneer je bijvoorbeeld net zo graag een orgaan aan iemand die zich elk weekend weer in coma zuipt gewoon omdat hij dat leuk vind als aan iemand die van kinds af aan een aangeboren afwijking heeft en niet zo overleven zonder dat orgaan? Kun je het iemand (of diens familie) verwijten dat hij niet zou willen doneren als hij zijn leven lang gekampt heeft met ziekte en pijn t.o.v. een persoon die eigenlijk geen noemenswaardige ziekte een tegenslag in zijn leven gekend heeft? Of mensen die op basis van geloofsovertuiging niet kunnen doneren? Zou je dan uit principe zo iemand een orgaan weigeren omdat hij andersom niet zou doneren? Maar hoe kijk je tegen zo iemand aan die uit, misschien heel begrijpelijke reden, niet zou willen doneren, als jij familie bent van iemand die overleden is omdat er geen orgaan beschikbaar was? Dan is het ook wel weer begrijpelijk dat je zo iemand die weigert zelf te doneren eigenlijk ook geen orgaan gunt maar het eerder iemand zou gunnen die zelf ook bereid is te doneren. Heel veel dilemma's die meespelen en daarom vind ik dat je niet kunt oordelen over mensen op basis van welke keuze zij maken.
 • Will
  Wat maken wij ons druk, laten we eerst eens afwachten of dit er werkelijk door komt.
 • G.
  Niet zeuren; gewoon doen ! Waarom altijd maar die discussies over van alles en nog wat; word je toch moe van ? Wij horen elkaar te helpen !
  • Kiki
   U zegt: wij horen elkaar te helpen. Helpen is één ding, mijn lichaam is van mij, ook na mijn dood. Als u donor wilt zijn is dat uiteraard prima, maar het mag nooit zo zijn dat iemand gedwongen wordt hiertoe.
 • Hanny
  Ik ben sinds 1998 Donor .....en dat ben Ik geworden omdat als Ik zelf ooit iets nodig zou hebben het ook fijn zou vinden dat er Donoren waren die Mij konden helpen
 • Anke
  Wat een onzinreacties. Je kunt ALTIJD beslissen of je donor wilt zijn, maar een hoop mensen reageren nu te laks.
  • Petra
   Ik draag vol overtuiging mijn codicil, ik heb respect voor alle meningen. Maar.......wat doe je als je zelf een orgaan nodig bent? Zeg je dan: nee..dank je of zeg je dan heel graag dank u wel......en weet je je kan er maar zo 1 nodig zijn. :-))
  • Diana
   Correctie , geen vrije keus in beginsel ipv vrije keus
  • Diana
   Jouw reactie getuigt pas van onzin. Er is hier sprake van een opt out waarmee de overheid dus zegt dat zij jouw toestemming hebben op basis van redelijkerwijsheid maar zonder ooit daarvoor te hebben getekend. Daarmee zeggen ze dat ze `eigenaar` zijn van jouw lichaam t e n z i j. Dat is dus helemaal vrije keus in beginsel, maar bepaling die jij, als burger, nadien bij moet stellen.
 • amber
  ik blijf baas over mijn eigen lichaam, dat is het enige stukje wat ik van mezelf heb en waar ik zelf het zeggen over heb. En dan gaan er van die aso's zeggen dat als je geen orgaan donor bent je ook geen recht op een orgaan donatie hebt als je een orgaan donatie nodig hebt. Dat ik de keus maak om geen orgaan donor te worden hoeft niet gelijk te betekenen dat ik dood mag vallen.
  • Katerina
   Nee dat is niet ASO RIa. Het is veroordelend als iemand om wat voor priveredenen het op dat moment niet wilt, maar dan idd ter dood veroordeeld wordt. Ik zelf vind dat ik nog niet voldoende kan differentieren in WAT ik wil afstaan. Daarnaast kan je soms geen donor worden als je al ziek bent... Maar dan mag je dus ook niets krijgen. Er zijn echt genoeg redenen voor mensen om op dit moment NEE te zeggen. Niet omdat ze niet willen helpen.
  • Ria
   Uhhh.... wel ontvangen maar niks willen afstaan ????!!!! Dat is pas aso !!!!! Voor niks gaat de zon op. Prima hoor, niet wat willen afstaan maar kom dan niet hier vertellen dat je wel heel erg graag gebruik wilt maken mocht je het zelf nodig hebben. Dus helaas voor jou dan.....
 • Hannie
  Men kan zich beter meer druk maken over de informatie die gegeven wordt. Er moet nog heel wat gebeuren om duidelijkheid te scheppen in het donorschap. Er bestaat nog teveel onduidelijkheid over hoe alles geregeld wordt (met erspect?) na het overlijden en wat het met de nabestaanden doet. Ook kan er niet aangegeven worden wat je wilt met je organen na overlijden, b.v. geen keuzemogelijkheid om de organen een Nederlandse patient te laten helpen. De organen kunnen ook naar het buitenland gaan wat handel in de hand werkt. Ikzelf heb in het verleden een lange lijst met vragen gestuurd, men wilde hier niet schriftelijk op reageren en beantwoordde mijn vragen alleen telefonisch. Gaf geen goed gevoel! Ik heb mijn toekomstige nabestaanden verteld wat mijn wensen zijn, met die wetenschap kunnen zij ter plekke een keuze maken. Indien de wet erdoorheen komt dat je een melding moet maken als je geen donor wilt zijn zal ik dit zeker aangeven terwijl ik hier (onder voorwaarden) niet negatief tegenover sta.
  • Katerina
   Mee eens. Je kan niet differentieren, je weet niet wat de overheid doet. Je kan nog niet een goede keus maken.
 • Anita
  Eens
 • Catharina
  Beter was geweest als de overheid de burgers verplichtte een keuze te maken tussen donor zijn of niet en die keuze vast te leggen, net zoals je bijvoorbeeld verplicht bent een ID bij je te dragen.
  • sandra
   Hele mooie, die neem ik mee, ben donor, ze mogen alles hebben, maar verplichten vind ik niet kunnen
 • *
  Oneens. Ben me er van bewust dat dit heel veel impact op de maatschappij heeft. Mensen kunnen nog steeds kiezen, maar worden gedwongen om heel bewust een standpunt in te nemen. Mijn verwachting is dat er hierdoor veel meer organen beschikbaar gaan komen en dat veel patiënten kunnen worden gered.
 • *
  Heel eerlijk heb ik vanaf mijn achttiende een handgeschreven codicil in mijn portemonnee, bij mijn rijbewijs. Ja dat had ik op mijn achttiende al en wilde per se als er iets van een ongeluk gebeurde, dat men mijn organen mocht nemen. Toen bemoeide de overheid en alle eisende patiënten zich nog met mijn vermeende overlijden. Ik ben nu 75 en heb 17 jaar geleden een officiële registratie laten doen. Maarrrrr ik trek het in, want ik bepaal en hoe zielig ook, geen eisende donor die vindt dat hij/zij recht heeft op mijn organen omdat het nu technisch mogelijk is. Ik neem mu echt stelling want eisen staat diametraal ten opzichte van het willen schenken van een orgaan. Dit klinkt ongekend hard denk ik, maar laat de wetenschap maar een versnelling maken met het kweken van organen. Dit is zeer wel mogelijk maar dat mag dan opeens niet en bemoeien zich allerlei geloven en ethici zich met kweekmuizen en kweekvarkens, want dat kan niet. Neen varkensstallen zijn ethisch. Zolang deze dubbele moraal in NL heerst zolang zeg ik baas in eigen lijf en schenk ik mijn lichaam aan de wetenschap, dan hebben tenminste veel mensen er iets aan. Marijke
  • Kiki
   Helemaal eens.
  • Marjon
   Prachtige krachtige stelling helemaal eens.
  • Miranda
   Heel mooi omschreven.
 • Anneke
  Ik vind dit heel persoonlijk en wil niet voor een ander een mening hebben.
 • John
  Veel mensen reageren als "Ik ben baas over mijn eigen lichaam". Dat klopt en veranderd niet. Verplichten niet maar de boel omdraaien kan wel. Even regelen dat je geen donor wilt zijn dus. Snap het probleem dus niet.
  • Petra
   Zo is t john, even reageren dat je het niet wil. Juist daarom doen ze deze aktie. Heel veel mensen willen t wel, maar zijn te makkelijk om zich juist aan te melden. Ik denk dat t heel goed werkt. Je mag toch n keuze maken? Ze verplichten niemand.
 • Dana
  Ik ben het met de wet eens, maar natuurlijk is iedereen baas over zijn eigen lichaam je kan je dan ook registreren dat je geen donor wilt zijn. Maar ik denk dat heel veel mensen de stap om donor te zijn niet durven te nemen wat ik natuurlijk begrijp het is best een enge gedachte maar als het automatisch geregistreerd word haalt dat misschien toch een aantal mensen over de streep. Voor mij is het ook erg persoonlijk omdat mijn broertje op een nier donor wacht hij staat op de wachtlijst maar dat kan helaas nog 2/3 jaar duren voordat er een geschikt donor is. Zelf kan ik hem helaas geen nier geven omdat ik er zelf maar 1 heb, anders had ik dat natuurlijk gedaan. Misschien dat als de wet er is er eerder een donor zal zijn. Zelf ben ik ook donor en kies ik wel voor de wet Maar nogmaals iedereen is baas over zijn eigen lichaam en maakt voor hem/haar de juiste beslissing
 • Liesbeth
  De overheid moet zich er juist wel mee bemoeien, maar verplichten kan niet. Eventueel maatregelen nemen dat je alleen in aanmerking komt voor orgaandonorschap wanneer je dat zelf ook al bent.
 • Kimberly
  De mensen die niet willen moeten gewoon registreren.
  • LA
   kan ook gezegd worden van de mensen die wel willen
 • Marieke
  Je blijft baas over je eigen lichaam alleen als je het niet wilt moet je even iets invullen.
 • Christel
  Je hebt er nog steeds zeggenschap over.. en ik ben het met Eddy. Ben je geen donor, dan ook niet in aanmerking komen voor organen
 • Heidie
  Heb zus gehad die op nier wachten. Mijn man was donor en heeft zijn organen afgestaan. Beide kanten meegemaakt en draag vol trots mijn codicil
 • Gerry
  Iedereen zou een codicil moeten invullen, zowel positief als negatief. Dan is het niet nodig dat de regering zich er verder mee bemoeit.
 • Eddy
  Prima als iemand geen donor wilt zijn alleen als ze ooit zelf een orgaan nodig hebben dan moeten ze ook geweigerd worden.
  • Ineke
   Ik geef iedere maand plasma, dit duurt ongeveer 3 uur en dan nog de reis heen en terug. Het plasma wat ik heb is erg speciaal, er worden medicijnen voor ongeboren babies van gemaakt. Om persoonlijke redenen kies ik er voor om na mijn dood geen delen van mijn lichaam te doneren, nochtans zou ik bij leven wel bv een nier doneren. Maar ook al ben ik bij leven goed bezig met plasma donaties vind U dus dat mocht het zover komen dat ik iets nodig heb ze het mij moeten weigeren? Moet ik dan ook zeggen als Uw zwangere vrouw of dochter dit medicijn nodig heeft, nee die slaan we over? Ik vind dit erg kortzichtig.
  • Marieke
   Eens!
 • Anton
  eens en ook oneens., als het werkt om de mensen bewuster te maken van Donorschap en het wel of niet aan melden daar voor dan is dit een goede reden om HET WEL OF NIET TE DOEN.......je aan of afmelden bedoel ik. Helaas heeft heel veel mensen zich er nog niet echt bewust over en mee beziggehouden denk ik .
 • Jcmi
  mee eens, ik beslis zelf wel of er met mijn lichaam wordt gedaan of niet.
 • Anita
  daar ben ik het mee eens ik wil eigen baas blijven over mijn eigen lichaam ... ik heb bewust gekozen om geen donor te zijn
 • Ellen
  Ik blijf baas over mijn eigen lichaam en niet de overheid. Als ik donor wil zijn is het mijn eigen beslissing en niemand anders.
  • cita
   helemaal mee eens!!