Stelling van de week: pietendiscussie

Met het Sinterklaasfeest in het vooruitzicht is de jaarlijkse pietendiscussie weer flink opgelaaid. Tot nu toe hebben vier actiegroepen zich gemeld om te gaan demonstreren tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in de gemeente Zaanstad (voor- en tegenstanders van Zwarte Piet). We zijn benieuwd of deze discussie invloed heeft op jouw beleving aan het feest. 

Stelling van de week: Ik beleef minder plezier aan het Sinterklaasfeest door de pietendiscussie. 

Laat ons weten of je het hiermee eens, dan wel oneens, bent. Klik op ‘Vul de vragenlijst in’ en laat je antwoord achter.

Helaas je kunt niet meer deelnemen!
 • Anet
  Kerst is veranderd van Bijbelverhaal naar kerstman met rendieren en elven. Dát is nog eens een verandering! Kan het Sinterklaasfeest dan geen kleine aanpassing ondergaan? Zwarte Piet wordt Piet, verder blijft het verhaal en de beleving hetzelfde!
  • Anna
   Edith, ik ben het helemaal met je eens. ik ben zelf pietje (bruin geschminkt). en ik merk dat de kinderen dat toch het allerleukste vinden :-)
  • Anet
   Wow wat een agressie Edith.... Waarom wil je juist zwarte piet houden? Ben je ook zo fel op andere veranderingen in "onze" tradities? (Kerstman, Haloween, Black Friday , zwientje tikken, palingtrekken zomaar wat dingen waarbij onze tradities aangepast zijn) Als je consequent wilt zijn moet je ook de zak en de roe en het bang maken voor Sinterklaas en zwarte Piet weer invoeren. Lijkt mij niet echt wenselijk. Tradities vervormen zich meestal langzaam door de tijd heen. Niks mis mee, het gaat nu eens een keer heel snel. Maar een sterk verhaal , een sterke traditie zoals de kindervriend Sinterklaas kan daar tegen. Als Sinterklaas verdwijnt is dat niet door aanpassingen aan het uiterlijk van Piet, eerder door de agressieve sfeer die er nu om het feest hangt. (en die komt van twee kanten)
  • Edith
   Nee dus! Zeker niet om de reden dat mensen van buiten ons land, met een andere cultuur, hun cultuur aan ons opdringen (Kwaku, suiker en offerfeest) en tegelijkertijd eissen dat wíj onze traditie aanpassen! Gaat niet gebeuren! Zwarte Piet blijft zwart of donkerbruin! Bevalt t ze niet? Dan gaan ze terug naar waar ze vandaan komen! En al die Antilluanen en Surinamers zullen zich dan wel bewust zijn dat in hun eigen land Piet gewoon zwart is en Sint notabene wit geschminkt! De Nederlandse meelopers moeten helemaal hun ogen uit hun kop schamen. Dus ophouden met zeuren nu!
 • Anet
  Niet de mensen die tegen zwarte Piet zijn verpesten het feest. Sinterklaas gaat om het herdenken van een man die om andere mensen gaf, mensen en kindervriend. Hij zou denk ik in deze tijd en met de kennis van nu (de pijn die slavernij en racisme meebrengt) het feest onmiddellijk aanpassen en zijn Pieten een ander uiterlijk geven. Ook als iets niet kwaad bedoelt is kan het mensen pijn doen. Waarom zou je dat willen? Het uiterlijk van Piet heeft toch geen invloed op het verhaal en het feest? Piet blijft Piet .
 • Thea
  Eens, het gezeur en de discussies en boze mensen van beide kanten vergallen het sinterklaasfeest voor mij. Als het zo moet mogen ze het wel afschaffen en overstappen naar kerstfeest maar ja, dat is discriminatie van de kleine mensen toch?
 • Martin
  Die schreeuwers, niksnutten zijn het, lopen maar te gillen en te doen, terwijl de feiten meer dan 200 jaar oud zijn. Ouders én kinderen beleven en ervaren het niet als discriminatie... . Staan daar zelfs niet bij stil.... Als je niets te doen hebt, ga dan vrijwilligerswerk doen i.pl.v een naar het politiebureau gevluchte Somaliër half huilend naar voren te schuiven om te vertellen hoe erg hij het vindt, dat hij voelt gediscrimineerd te worden. Hij sprak goed Nederlands, dat dan wel weer, dus solliciteren, werken en de samenleving (zónder indoctrinatie) doorkrijgen dat Zwarte Piet géén vorm is van discriminatie....
  • Anet
   Moet even denken aan de aandacht die er tijdje geleden was voor pesten op school . Pesters en meelopers/omstanders hebben vaak ook niet door wat hun gedrag doet. Ervaren het niet als pesten maar gewoon als een geintje. Toch vallen er doden bij (door zelfdoding) en raken mensen voor het leven getekend. Dat wij het niet als discrimineren bedoelen en niet zien als kwetsend wil niet zeggen dat het niet zo gevoeld wordt door anderen. En als het anderen pijn doet en je weet dat, dan wil je dat toch niet?
 • Annemie
  Laat alles nu eens zoals het was en bederf de kinderen hun feestje niet zou ik zeggen, wat een gedoe allemaal!!!
 • Diana
  Laat het bij het "oude" traditionele feest. Ik denk bij de kerstman toch ook niet alleen aan dikke mensen? Ik begrijp de discussie wel, maar op deze manier wordt de nadruk er te veel opgelegd.
 • Marielle
  Belachelijk om dit onschuldige kinderfeest te verziek! Laat je nakijken!!
 • Theo
  Een minderheid van volwassen mensen vergalt een kinderfeest! Een zeer volwassen actie!
 • Anton
  de gein is er wel een beetje af.en je kan best in de loop der jaren iets aan passen wat nu ook al gaande is.de grote oorbellen of te rode lippen maar doe het met beleid en drijf niet alles op de spits........ik heb er dus minder plezier in......en mijn kleinkinderen zijn er nog niet zo mee bezig of al te oud maar houd het gezellig
  • Anna
   Ik ben zelf pietje (compleet bruin, met rode lippen). en de kinderen vinden dat het leukste hahah
 • Patrick
  Laat alles nu eens zoals het was, ik begrijp niet dat mensen zich storen aan zulke kleine dingen, ik heb nog nooit in mijn levenaan zwarte mensen gedacht als ik zwarte piet zie, laat het kinderfeest toch niet verloren gaan, hoe gaan kinderen reageren als ze een witte piet zien, moeten wij ons dan gediscrimineerd voelen????
 • HIELKJE
  sinterklaas is een traditie afblijven
 • Cassy
  Wat ik erg jammer vind is dat mensen die het gevoel hebben gediscrimineerd te worden een kinderfeest kapot willen maken om zichzelf beter te voelen. Ik geloof niet dat als er ook maar iets aan de situatie veranderd het gevoel van die mensen veranderd vaak zit er meer achter z'on gevoel en los je m.i. hiermee hun probleem niet op. Sterker nog er komt een discussie waardoor ze weer een ander rot gevoel kunnen krijgen, waar houd het op? Ik denk dan pak je eigen isseu's aan en laat een kinderfeest met rust!
 • Ilona
  Ik word gek van de discussie. Er werd gevraagd om verandering daar is gehoor aan gegeven. Maar nu moeten er weer dingen veranderen. Het houdt nooit op. Dat er voor en tegenstanders zijn dat heb je altijd en overal. Maar als iedereen water bij de wijn zou doen, is het zoals het nu veranderd is toch prima. Roetvegen geen rode lippen, oorbellen en kroeshaar meer. En de een wat meer roet dan de ander om in ieder geval de bekendere mensen ook goed te kunnen vermommen. En dan nu de kids weer lekker ongestoord laten genieten. Het gaat om die blije kinder gezichtjes toch. Laat de volwassenen stoppen met het verpesten!
 • Cokkie
  Jammer dat een kinderfeest gebruikt wordt door volwassen mensen om hun standpunt hard te maken. Zouden ze zelf als kind niet gefeest hebben? Maak er een geweldig feest van zonder geweld!
 • J
  Zwarte piet moet blijven. Het is een van de mooie tradities van Nederland. Samen met de Sint maken ze groot en klein blij. Het wordt tijd dat de overheid de anti-zwartepieten beweging stopt. En een geheel gebiedsverbod instelt rondom de Sinterklaas viering. Ze verpesten namelijk de sfeer. Ze kennen geen grenzen. Geef ze een vinger dan pakken ze je hele hand.
 • Ineke
  Ik vraag mij af welke van de tegenstanders wel Sinterklaas hebben gevierd als kind en hoe zij het beleefden. Voor mij is Sinterklaas een feest met zwarte pieten, van oudsher spannend en gezellig en veel donkere mensen uit de koloniën denken er ook zo over. Ok je wordt voorgelogen als kind, maar hoe leuk was het niet om je voor de jongere kinderen groot te houden toen je eenmaal wist van het niet echt bestaan, en nee niet ladingen snoep en goedkope chocolade letters, 1kleine letter van Verkade, die je in stukjes mocht breken en iedere dag een stukje en een chocolade wiegje van C.Jamin met een roze of blauw dekentje met baby van suiker, geweldig, na 3 maanden stond het nog op de kast zo mooi vond ik het! Laten we gewoon met zijn allen de traditie herbeleven met mooi gesminkte pieten met veelkleurige pakken. En ik heb in de Piet nooit een rassistisch iets gezien, was wel een klein pietsie bang, want stel je toch voor als je mee moet in de zak, maar gelukkig hoefde dat nooit. Ik denk dat rassisme aangepraat wordt in deze discussie, want het maakt mij helemaal niet uit of er onder de smink een rode, witte, gele, bruine of pimpelpaarse huid zit, ik hou gewoon van Zwarte Piet!
  • Anna
   Mooi gezegd. piet is piet. Met kroeshaar, rode lippen, oorbellen en bruin/zwart gezicht.
 • Jill
  Wat een gezeik om een leuk kinderfeest. De hele zwarte Piet heeft NIKS te maken met racisme. Laat je zeur pieten zich eerst eens goed verdiepen in de geschiedenis! Sluit jezelf een paar dagen op en laat kinderen genieten!
  • Amber
   Precies helemaal mee eens!!! Kinderen worden nu gewoon aan geweld blootgesteld omdat een paar (on)volwassen het niet met elkaar eens zijn met al die stomme demonstraties en protesten
 • Tjeerd
  Een sprookje (niet van Hans Cristiaan Anderson) word totaal teniet gedaan . Maar wat is Hans en Grietje zonder Heks . Of Sneeuwwitje zonder dwergen , enzovoort . Iedereen wil wel een Donald Duck zonder Moeder of Holle Bolle Gijs . De kei harde Wereld wijde Kerstman is de volgende waarschijnlijk . SORRY maar iedereen is nog steeds in de ban van de BERMUDA DRIEHOEK en UFO's .
 • evert jan
  schandalig dat "volwassenen " het kinderfeest willen verpesten laat ze werken dan doen ze tenminste wat nuttigs
  • Gea
   Anders heb je toch geen tijd voor dit soort onzin Vanessa?
  • Vanessa
   Wie zegt dat ze niet werken?
 • Gerard
  Om eerlijk te zijn : Ik doe niet aan sinterklaas . Vaag feest : je bereid de kinderen daarmee wel goed voor op de fake-news maatschappij ; samen met school , de nationale televisie en de burgemeester . En dan zoet snoep , voor een keertje . Ladingen pepernoten , goedkope chocolade en ander snoepgoed waarvan we zeker weten dat het niet goed is voor onze kids . Maar alles om de traditie hoog te houden . Als je het dan goed wilt doen : Vraag een turk als sinterklaas ; immers de heilige Nicolaas kwam uit Turkije . In de USA hebben ze het sinterklaas verbasterd naar SantaClaus oftewel de kerstman . Dat is niet onze traditie , maar toch begint ook de kerstman steeds meer terrein te winnen in NL . Blijkbaar nemen we die traditie toch niet zo heel serieus .
  • Jolanda
   Ik ben benieuwd wanneer de lilliputters in opstand komen door de manier waarop zij worden afgeschilderd bij Santa Claus. Vergelijkbare discussie, maar daar hoor ik niemand over. Bovendien draait dit feest eveneens om snoep en ladingen kadoos.
 • Zouden Nederlanders met Surinaamse roots wel met de intocht mee mogen doen? Of moeten die zich dan ook blauw, groen of paars sminken? Tijdens het Tropical Carnaval steken ze zich ook in vrolijke kleurrijke kleding, dus wat is het verschil? Wat een non-discussie... En dan te bedenken dat de Zwarte Pieten van Sint Nicolaas juist de door hem bevrijde slaven waren. Daarom zijn ze altijd zo blij en vrolijk.. In feite vieren we met de Zwarte Pieten dus ook de afschaffing en bevrijding van de slavernij...!!! Nog even en dan moeten we van het Dieren Bevrijdingsfront ook de Kerstman naar huis sturen, want die rendieren voor zo'n slee is toch dierenmishandeling (de hondenkar hebben we ook lang geleden afgeschaft).
 • Aly
  Het is een kinderfeest. Mensen zijn de afgelopen honderden jaren niet veranderd qua kleur. Vroeger was Piet pikzwart van roet en als kind werd me dat ook altijd verteld. Als bruin mens kun je dit ook vertellen aan een kind. Je moet niet je eigen minderwaardigheidscomplex aan een kind overbrengen. Kinderen verzinnen niet iets zelf. Een kind met een bril of een dik kind wordt ook geplaagd. Dit moet je als ouder ondervangen en met eventueel een leerkracht bespreekbaar maken. Alle kinderen zijn kwetsbaar en als ouder bescherm je je kind door ze weerbaar te maken. Piet is pikzwart van roet of hij nu eerst bruin of wit was! Vertel dat aan je kind!!
 • Monique
  nee hoor ieder zijn mening ik baal alleen van de agressie die beide kanten laten zien en dan beide roepen we willen onze kinderen beschermen
 • Ineke
  Sinterklaas is toch een mooi feest voor vele kinderen. En de laatste jaren moet er altijd weer gezeurd worden. Laar deze dag toch mooi verlopen.
 • het is juist leuker. niet voor de zeurkousen maar voor de weldenkende mensen. het is nog beter dan cabaret. bv . gaan ze nu in parimaribo de mensen wit sminken? lachen toch.
  • Vanessa
   Sorry dit bericht hoorde op zichzelf te staan.
  • Vanessa
   Ik werk met kinderen en ik leg de oudere (niet gelovende) kinderen uit waarom er gedemonstreerd word. Ik geef ze als voorbeeld: als zij door een schoorsteen zouden gaan met een pietenpak, ze geen bruine huid, krullend haar, rode lippen maar geen roetvlekken op hun pakken.