Stelling van de week: vliegschaamte

30 jaar geleden hadden we nog nooit van het woord gehoord maar toch horen we het steeds vaker, vliegschaamte. Vliegschaamte ervaar je wanneer je gebruik maakt van een vliegtuig terwijl er andere minder mileubelastende reisalternatieven zijn om je te verplaatsen (bron: nos.nl).  Aangezien we volop in de vakantieperiode zitten, zijn wij benieuwd hoe jij denkt over de stelling van deze week! 

Stelling van de week: Ik boek nu minder vaak een vliegticket omdat ik vaker kies voor een ander reisalternatief.

Laat ons weten of je het hiermee eens, dan wel oneens, bent. Klik op 'Doe mee' en laat je antwoord achter.

Helaas je kunt niet meer deelnemen!
 • Carola
  Mensen die beweren dat ze wegens milieuoverwegingen minder vliegen, die liegen dat het barst, dat denk ik! Er vliegen nog steeds een godvergeten hoeveelheid vliegtuigen overal naartoe. Men wil alles van deze wereld met eigen ogen zien, óók diegenen die het hardst roepen over milieuvervuiling! Die gaan ook niet op de fiets naar Verweggistan op vakantie! En voor een zakenreis is een vliegtuig volledig onmisbaar geworden in deze maatschappij. Men moet de ene dag in Hong Kong zijn en de volgende dag in New York of Milaan en de daf daarna weer op een ander continent, dat red je met de boot gewoonweg niet! Dan erbij, of een boot, trein, of een ander vervoersmiddelen over zúlke afstanden nou wérkelijk minder milieubelastend is, dat betwijfel ik.
 • Patricia
  ik vind het schijnheilig om te vliegen of zomaar de auto te pakken ,zelf fiets ik alleen en ga niet op vakantie,er is in de buurt genoeg moois te zien en andere landen kan ik op tv zien als ik wil.
 • Annemie
  Vakantie is genieten, na een jaar werken hebben we dat wel verdiend!!!
 • Sarah
  Er vliegen zelden. Dus tja veranderd het dan? Nee. Zou wel graag eens op vlieg vakantie willen.. Dus verder weg dan de max 1000km die we nu doen
 • Jeannette
  Wat een flauwekul, vliegschaamte!! Ik ga niet meer dan € 1000,-- uitgeven voor een autoreis (benzine, tolgelden, overnachting etc.) als ik er met een vliegticket voor € 75,-- en in een veel kortere tijd kan komen! Zelfs met vier personen scheelt dat nog heel veel geld! Bovendien als je 2000 km gaat rijden denk ik dat een auto veel meer vervuild dan een vliegtuig dat bijna 200 personen tegelijk vervoerd. Als al deze mensen met het autootje gaan is er heel erg veel meer vervuiling. Oneens dus, dat moge duidelijk zijn.
 • Patrick
  Ik vind dat we nog altijd moeten kunnen genieten van het leven en op reis kunnen gaan
 • Gwen
  Wij willen graag genieten van de wereld, maar proberen er wel bij na te denken. Wij 'compenseren' CO2 via www.treesforall.com. Hoewel dit niet alles compenseert gaan we er niet klakkeloos mee om.
 • Ma
  Ik mis in dit soort enquettes altijd de mogelijkheid om in te vullen dat je nog nooit hebt gevlogen
 • Jori
  Sec gezien is mijn antwoord 'oneens'. Wij gaan eigenlijk nooit echt op vakantie en aangezien mijn man enigszins vliegangst heeft, kiezen we er sowieso niet zo makkelijk voor. Toch zouden we graag een keer een week naar Tokyo willen, bucketlist dingetje zeg maar. Tja, en Japan doe je niet even met de auto. En voor al die jaren die we niet gevlogen hebben voel ik geen schaamte om nu een keer voor een vliegreis te sparen...
 • Andre
  ja voor ons geldt het eigenlijk niet, omdat wij laatste 10 jaar liever met de auto gaan, omdat we onze hond liever bij ons hebben en gaan meestal naar Duitsland, Oostenrijk en Spanje en Italië lekker met 1 of 2 overnachtingen zonder stress naar je vakantieadres. en is minder vervuilend.
 • Ria
  Wij gaan nog gewoon met het vliegtuig met vakantie. Andere landen leven net als wij ook van toerisme. Met de auto die ook vervuilt kom je niet op een eiland. Sorry
 • Rita
  Wij vliegen nooit wij gaan met de camper. Mogen we nóg, als je maar niet door de steden rijdt, want tja diesel hè. Elektrische auto's die vervuilen niet........zéggen ze dan.
  • Carola
   Alleen vergeten ze dan “voor het gemak” maar even hóe elektriciteit opgewekt wordt. Het zijn gewoon een groot stel schijnheiligen bij elkaar hier in NL!
 • Ineke
  Het is jaren geleden dat wij nog gevlogen hebben. Wij reizen heel veel met tram en metro.
 • Anjo
  Het ligt er helemaal aan waar ik naar toe wil. Van de winter ben ik met het vliegtuig naar Indonesië geweest. De laatste keer was vijf jaar geleden, Dat heeft niets met vliegschaamte te maken, maar wel met het inkomen wat er bij mij binnenkomt en nog vlugger uitgaat omdat de mensen die denken dat ze het hier voor het zeggen hebben, gewoon niet meer willen dat een gewone burger nog vaak kan reizen, waar dan ook naartoe. De mensen die achter het woord vliegschaamte zitten, hebben genoeg geld om overal heen te vliegen en die doen dat ook gewoon en proberen ons dus op te zadelen met dit rare woord.
  • Desiree
   Over het algemeen zijn bestemmingen dicht bij huis (jammer genoeg) juist goedkoper met het vliegtuig dan met de trein. Ik heb ook niet zoveel te besteden, en erg genoeg is met de trein reizen naar veel bestemmingen duurder dan het vliegtuig, terwijl het zoveeeel vervuilende is. Maar bij vliegverkeer is teveel economisch belang helaas, dus die prijzen zullen ze niet gauw opschroeven, om andere vervoersmiddelen goedkoper te maken..
  • Ingrid
   Daar ben ik het helemaal mee eens!
 • Rina
  Wanneer ik op vakantie ga is dat meestal naar Canada of Asia dit is dan altijd met de vliegtuig omdat het niet anders kan. Nou ja met een cruise schip is ook een mogelijkheid maar het duurt te lang en kost teveel. Wanneer je aankom zijn je vakantie dagen al op. Maar als ik naar Italia, of Spanje of ergens anders in Europa ga is dat half half, een korte vakantie met de vliegtuig maar blijf ik een 3 of 4 maanden dan met de auto omdat je die daar ook nodig heb.
 • Marianne
  In Nederland reis ik met het OV. Verder ga ik eens in de 4-5 jaar naar Thailand omdat daar familie van me woont. Dus moet ik wel met het vliegtuig. De andere jaren ga ik niet op vakantie (sparen voor Thailand).
 • Inger
  Ik vlieg nooit. Reis meestal met de trein, en soms met een bus. Een veerboot is dan onvermijdelijk, helaas ook vervuilend...
 • Fred
  In NL uiteraard met het OV, naar het buitenland zeker met het vliegtuig. In de komende decennia gaat er in de vliegwereld zeker wat veranderen. Milieubesparende maatregelen, zoals geluidsarme vliegtuigen en geen fossiele brandstof. De reis met een vliegtuig is veilig en de reisduur een stuk korter dan met welk ander vervoermiddel .
 • monique
  ik boek gewoon een vliegreis niet meer of minder als anders
 • Ria
  Ik reis zelden buiten mijn woonplaats. Ik boek dus zeker geen vliegreis.
 • Ingrid
  Ik boek helemaal niks want heb er gewoon het geld niet voor.
 • Leo
  het ligt er aan waar je naar toe zou willen natuurlijk, ik neem aan dat als je B.v naar Timboektoe. of the Virgin eilanden wil, dat je niet met een treintje gaat.
 • Nees
  Neem de trein is milieu vriendelijker
  • Leo
   dus jij gaat fijn met de trein naar Cuba B.V, nou dan wens ik jou een top vakantie toe ,bwwwwwwaaaaaaaaaa, en hoe denk je dat die stroom voor die trein opgewekt wordt !!!eerst ff logisch nadenken,
 • Jimmy
  Ik boek nu vaker een vliegticket omdat ik bang ben dat het in de toekomst onbetaalbaar wordt. Sorry GL.