Stelling van de week: vuurwerk

Gemeenten kunnen volgend jaar tijdens de jaarwisseling zelf een vuurwerkverbod  invoeren. Dit houdt in dat consumenten dan mogelijk in bepaalde gemeenten geen vuurwerk mogen afsteken. Uit een enquête van het AD bleek dat Nederland verdeeld is over het afschaffen van vuurwerk voor consumenten. Ga jij dit jaar vuurwerk afsteken? 

Stelling van de week: Tijdens deze jaarwisseling steek ik vuurwerk af. 

Laat ons weten of je het hiermee eens, dan wel oneens, bent. Klik op ‘Vul de vragenlijst in’ en laat je antwoord achter.

 

Helaas je kunt niet meer deelnemen!
 • Patrick
  Neen zeker geen vuurwerk, er zijn al zoveel ongelukken mee gebeurd!!!
 • Annemie
  Neen geen vuurwerk voor mij!!!
 • Dinand
  Ik heb al 55 jaar geen ene cent aan deze onzin gespendeerd, geeft alleen veel ergernis en ernstige overlast, om nog niet te spreken over de jaarlijkse financiële schade voor de maatschappij. Beste is gewoon verbieden, en per stad-dorp een show met vuurwerk te organiseren.
 • Gerda
  Ik vind het prachtig om te zien,maar steek zelf geen vuurwerk af. Mijn zoon wel en jammergenoeg is hij niet thuis dit jaar. Heb ook 2 honden die bang zijn( maar dat is wel vanwege die harde knallen, die zijn normaal om te horen), maar ik ben niet zo dat vuurwerk verboden moet worden. Wel die idiote harde illegaal vuurwerk, dat lijken net bommen..nee dat hoeft voor mij niet. en zoals het hoort alleen siervuurwerk en op de dag zelf. Maar er zijn er altijd die al tijden bezig zijn en dan met hele harde knallen, dus dan moeten de goede het met de kwade weer besnieten en dat is niet eerlijk.
 • Marian
  Heb het nooit gedaan en zal er zeker nooit aan beginnen. Ongezond, slecht voor de natuur, dieren raken overstuur, mensen worden ziek van de lucht (zeker mensen met luchtweginfecties) en het is een verkwisting van geld. Ik zou willen, dat iedereen, die vuurwerk afsteekt, niet meer zeurt over de té duren ziekenhuis/medicijn/tandarts of dokterskosten: als het je niet kan schelen wat dit afsteken van vuurwerk met anderen doet (mens of dier) mag je wel eens goed gaan beginnen met NADENKEN!
 • Marjanne
  Nee steek geen vuurwerk af heb een hond die worden niet blij
 • Vivian
  ik vind sier vuurwerk erg mooi om te zien maar liefst een eind van me af. Ik heb een doodsbange hond binnen zitten en zelf ben ik er ook liever niet dichtbij... als je de knallen van tegenwoordig hoort, het lijken hier soms wel kanonskogels zo hard!! Nee, ik blijf liever achter het raam kijken. Maar helaas gaat dat ook niet meer met een doodsbang hondje in huis... Het centraal afsteken heeft voordelen maar ook nadelen, als je verder weg woont zul je er toch naar toe moeten. Dan krijg je dus mogelijk dat mensen met drank op gaan rijden... misschien als er beter gecontroleerd werd op illegaal vuurwerk dat het een hoop zou schelen.. hier in de buurt is het al door velen meerdere keer gemeld maar er wordt totaal NIETS aan gedaan.. ze komen nog niet kijken!!
 • R
  ik steek nooit vuurwerk af heet is mooi om te zien meer niet
 • G.
  Geen vuurwerk werkt alleen voor de natuur, het milieu en red de aarde No firework only work for nature, environment and save the earth
 • Jess
  Lekker het nieuwe jaar met een knal beginnen. Wij kopen niet absurd veel maar het hoort bij onze traditie om met een mooie fontein te beginnen en een paar pijlen de lucht in te jagen. Je komt ook meteen alle buren buiten tegen en het is altijd gezellig.
 • Jerry
  Nee, het is weggegooid geld. Je kan net zo goed je geld in de sloot kunnen gooien.
 • Annemarie
  zo zonde van het geld, niemand houd zich aan de tijden, huisdieren zijn zo bang, het is ook reuze vervuilend, afschaffen of onder controle op 1 plaats, ik doe er zeker niet aan mee!!!!!!!!!!
 • Maaike
  Ik steek zelf geen vuurwerk af. Ik ben voorstander van één centrale plek (in ons geval per dorp) voor een mooie en gave vuurwerkshow. En komen de buren waarvan de een met astma en een ander COPD heeft ook makkelijker buiten om te toasten op het nieuwe jaar!
 • Nancy
  Ik zie een aantal reacties die stellen als je zelf tegen vuurwerk bent het een ander ook niet gunt. Daar gaat het eigenlijk helemaal niet om. Zolang enkele hufters zich niet normaal kunnen gedragen verpesten ze het voor de anderen. Daarnaast is het enorm slecht voor het milieu en zijn dieren bang. Ikzelf ben voor een verbod van in ieder geval knalvuurwerk en vuurpijlen. Vuurpijlen omdat ze gevaarlijk zijn en mijn nichtje is hierdoor haar oog verloren op 9 jarige leeftijd, door een hufter die op haar richtte. In mijn stad is het altijd een grote ellende met vuurwerk. Hier wordt het maandenlang afgestoken, ze kopen het en bewaren het om nog lang door te gaan, zelfs in de zomer regelmatig. Verder gooien ze de knallers hier de tuin in en tussen de auto's, naar dieren en (oude) mensen. Je durft niet eens naar de winkel te lopen.
 • Melanie
  Ik steek wel vuurwerk af; ik houd ervan en vind dat het bij Oud & Nieuw hoort en kan er ook echt van genieten. Maar wel alleen vanaf 00.00uur totdat het op is dan. Vind het wel belachelijk dat je nu overal al knallen hoort. Daar zou echt strenger op gelet moeten worden. Alleen exclusief met de jaarwisseling! En altijd goed om je heen kijken, voorzichtig zijn en legaal vuurwerk!
 • Riet
  ik steek geen vuurwerk af. Zou het fijn vinden als er in iedere stad 1 plaats zou zijn waar vuurwerk om 12 uur afgestoken wordt en verder niet.
 • Carolien
  Jaaaa prachtig om vuurwerk af te steken. Kan er zo van genieten! Uiteraard op de juiste tijden en plaatsen en alleen siervuurwerk :)
 • Joke
  Ik vind dat de gemeente daar voor moet zorgen op een veilige plek zodat het voor iedereen toegankelijk is.!!
 • Sjaak
  Zonde van het geld, slecht voor het milieu, geluidsoverlast, etc. etc. Gewoon afschaffen. Eventueel een centrale vuurwerkshow.
 • Benita
  Nee, wij steken geen vuurwerk af, van mij zou het ook landelijk verboden mogen worden. Zonder van al het geld en slecht voor het milieu.
 • Anneke
  Wijzelf steken niet af en ik vind het ook niet erg als anderen het doen maar dan wel op oudejaarsdag tot nieuwjaarsdag En legaal vuurwerk Maar hier is het al de hele week bezig met zware bommen Wij hebben wel een chihuahua maar die is gek volgens mij ,loopt er nu gewoon doorheen en ligt met oud en nieuw in de vensterbank naar buiten te kijken
 • Saskia
  Geen vuurwerk. Duur geld waar ik liever iets anders mee doe. Bovendien is ons huisdier al 3 maanden van streek, want zolang wordt bij ons achter in het bos dagelijks vuurwerk afgestoken. Waar is het vuurwerkbeleid eigenlijk voor.
 • Annie
  Nee geen vuurwerk. De nadelen zijn groter dan het plezier.
  • Hennie
   Dit is een traditie en die wil ik graag in ere houden.
 • Annelies
  nee geen vuurwerk, vind dat vreselijke geknal afschuwelijk. Is weer begonnen vandaag, kon gelukkig snel hond pakken die door zijn baasje werd uitgelaten en erg geschrokken was door dat geknal. Snappen die gasten nou echt niet wat dat geknal betekend voor dieren en mensen op ver oudere leeftijd. Waarom niet gewoon siervuurwerk en netjes wachten tot middernacht 31 december. dan hebben wij onze honden binnen, en genieten wij van het siervuurwerk bij onze Duitse overburen als het helder weer is.
 • Corina
  ik hou er helemaal niet zit ook binnen als het 12 uur zo en zo voor de hond die word dan helemaal gek nu al met al die knallen de goa word ook gebeld maar het is vuurwerk wat inprincipe het hele jaar afgestoken mag worden volgens hen doen er dan niks aan
  • Lindie
   Schertsvuurwerk heet dat. Vreselijk, ze verkopen het in de winkel naast ons. Ik heb al vaker jochies weggestuurd die een beetje lopen te knallen. Niet hard, maar voor huisdieren erg vervelend! Helaas heb ik op het moment zo te horen last van iets steviger vuurwerk hier... Politie of boa's bellen heeft nul zin! Succes, Corina, geef je hond maar een knuffel van me. Wij zetten toen onze honden nog leefden met oud en nieuw de muziek keihard, daar kunnen ze beter tegen.! Jammer voor de buurman die staat te knallen voordat het mag en met oud en nieuw braaf met zn familie binnen zit.
 • Wilma
  Ik vind het vreselijk, al dat geknal. Hier wordt gewoon in de achtertuin van mijn buren vuurwerk afgestoken. Al de hele week. Alle honden gaan tekeer. o zielig! Bah bah
 • Sabine
  Her wordt al vanaf oktober geknald. De lol is er allang af (als die er al geweest was).De hond van de buren raakt ook iedere keer overstuur, echt zielig. Mijn eigen hond is inmiddels oud en dovig, voorheen was hij ook overstuur. Vooral bij die keiharde knallen vlakbij de ramen. Ook met medicijnen van de dierenarts. Siervuurwerk vind ik mooi, maar dan gewoon op 31 december.
  • Lindie
   Het enige voordeel van een dove hond....Ik spreek uit ervaring!
 • Sylvia
  Ik steek wel vuurwerk af en vind het nog steeds geweldig mooie siervuurwerk.
  • I
   Ik ook, kijk er naar uit om al het mooie vuurwerk te zien.
 • Karin
  Nu niet en nooit niet. Ik kan er niet tegen. De kruitdampen veroorzaken bij mij een astma aanval. Daarom baal ik ook dat ze nu al afsteken. Bovendien is onze hond er doodsbang voor. Hij loopt nu zijn uitlaatrondjes met zijn staartje tussen zijn pootjes, trillend van angst.
  • Lindie
   Succes, Karin, nog een paar dagen....Een tip, bij de dierenwinkel verkopen ze cbd hondenkoekjes. De kattensnoepjes helpen iets bij mijn kat, helaas niet op tijd begonnen, maar in Tilburg begint deze ellende al in november...
 • Lindie
  Als men zich aan de regels zou houden, namelijk afsteken tussen 22 en 2 uur, zou het geen probleem zijn. Maar dat is dus niet zo. En de politie doet NIETS!!!!!! Als ik ergens wild sta te plassen heb ik gelijk een boete, maar die knalkneuzen gaan hun goddelijke gangetje! Fijn als je huisdieren hebt. Vorig jaar gezien hoe een vogel in blinde paniek tegen onze muur vloog, ik ben er wel klaar mee eigenlijk......Hou je aan die 4 uur en je hoort me niet, maar het lijkt hier wel de Gazastrook, al 2 weken! Gatverdamme....Ouders, voedt die etters toch eens op.
  • Sabine
   Precies. Gewoon met Oud en Nieuw en verder niet. En al helemaal die illegale rotzooi niet, die veel te hard en gevaarlijk is. Dat zou al veel handjes, oogjes ,materiële schade (auto’s etc) , dierenleed en irritatie schelen lijkt me.
  • Maggie
   Ben het helemaal met je eens!
 • Petra
  Nee, ik steek niets af, nooit gedaan, ex en zoonlief wel. Nu zag ik van dichtbij hoeveel schade er aan auto's en huis gemaakt is, door een persoon die het gerechtigd vond om een vuilbak met illegaal vuurwerk te bestoken.
 • Hansje
  Ik heb nog nooit vuurwerk gekocht, laat staan afgestoken! Ik zie de lol er niet van in en huisdieren hebben een slechte tijd
 • Jannie
  Moet wereldwijd verboden worden! Voor mens, dier en milieu!
  • Lindie
   Handhaven die regels! En afschaffen, helemaal met je eens!!!
 • Toos
  Het heeft meer ná-dan voordelen, super slecht voor het milieu, veel mensen en dieren zijn er bang van. Er gebeuren veel ongelukken wat de zorg weer veel geld kost.
  • Lindie
   Eigenlijk zouden die pipo's zelf voor de kosten moeten opdraaien, zeker als het buiten oud en nieuw gebeurd, dan is het namelijk verboden, sowieso!
 • Carine
  Voor mij geen vuurwerk, vind het zonde van me centen, die kan ik wel ergens anders voor gebruiken. Als ze 2,5 euro per verkocht vuurwerk zouden schenken aan een goed doel zou er veel opgehaald worden,
 • Petra
  Ook dit jaar sla ik over. Zo zonde van het geld. Maar ik geniet er wel van. Ik zeg alleen mensen denk aan de oudere mensen en de beesten buiten.
 • Agnes
  Ik heb nooit vuurwerk willen afsteken. Vroeger gingen we wel de straat op om te kijken. Siervuurwerk blijft mooi maar dat geknal heb ik nooit wat gevonden. Wanneer het verboden wordt, zal ik het niet missen. Een algeheel verbod zal nog lang op zich laten wachten, maar nog beter reguleren zou al veel helpen. En ook mag het milieu-effect wel veel beter naar voren gebracht worden, daar hoor ik veel te weinig over.
 • Johanna
  Nee vind het zonde geld
 • Carina
  Er zijn veel dieren die er bang voor zijn daarom steek ik geen vuurwerk af.
  • Lindie
   Mijn kat is alweer half kaal van de stress...Bedankt mensen!!!! Handhaaf de wet, dat zou echt schelen!
  • Lisa
   ik vind dat ze dat rot vuurwerk nu is moeten gaan verbieden ik heb een hond en die is panisch er van doe vlug boodschapen ik vind het zonde van het geld met dit geld kan je beter leukere dingen van kopen dit is van de zotte
 • Evelien
  Ik steek geen vuurwerk af, ik zie en hoor genoeg vuurwerk om mij heen. Ik durf het trouwens niet eens.
 • Diana
  Opvallend is dat mensen die zelf geen vuurwerk afsteken of er niets mee hebben, het een ander vaak ook niet gunnen en pleiten voor een verbod. Dát, is jammer. En zegt meer over die mensen dan degenen die het afsteken e/o wel leuk en mooi vinden
  • Lindie
   Als men zich aan de toegestane tijden zouden houden, was er ook niet zoveel gezeur over....Hard aanpakken, die etters die buiten de toegestane tijd lopen te knallen. Geniet van die 4 uurtjes dat het mag en v erder niet.
  • Elly
   Het is geen kwestie van "gunnen". Als het maar 1 dag in het jaar zou zijn is het niet zo'n probleem maar als je zoals bij ons in het dorp ieder weekend die harde knallen hoort en nu al vanaf oktober iedere dag dan wordt je het wel zat. Siervuurwerk is mooi als je er van houd. Maar de huisdieren en de dieren in het park zijn ontzettend bang van die harde knallen. Blijkbaar moet het steeds harder want het wordt in putten en in vuilniscontainers gestopt om maar het hardste resultaat te krijgen. Dat zou afgelopen moeten zijn, meer controle dat het inderdaad alleen op oudejaarsavond afgestoken wordt.
 • Marian
  Nee, ik heb er helemaal niets mee. Nooit gehad ook.
 • Candy
  Ik heb er helemaal niets mee en heb er nog nooit een cent aan uitgegeven.
 • Remco
  Geen vuurwerk, zonde van het geld en van het milieu
 • Astrid
  Wij steken alleen sier vuurwerk af. Ik hou niet van rotjes of strijkers. Ik zou het jammer vinden als er geen vuurwerk meer afgestoken mag worden. En een centraal punt wat iedereen naar toe moet lijkt mij ook niet ideaal. De kans dat mensen met drank op in de auto stappen is dan erg groot. Nee een oud en nieuw zonder vuurwerk is voor mij geen oud en nieuw.
  • Lindie
   Waarschijnlijk ben jij een van die mensen die zich wel aan de regels houdt, en niet vanaf half november met nitraatbommen etc. loopt te spelen. En zo hoort het! Top!
 • Ik steek geen vuurwerk af. Vroeger in de jaren 60/begin70 stak mijn vader wel eens samen met mij en mijn broers af. Toen we een hondje kregen wat erg bang was vond wij dat zo zielig dat hij/wij ermee stopten.Zelf vind ik aan vuurwerk veel aan. Van mij hoeft het niet en mag het totaal verboden worden.Beter voor dier en milieu. Overigens vind ik niks aan Kerst en nieuwjaar en doe niks bijzonders. Ik vier het dan ook niet. Meestal vroeg naar bed.
 • Ineke
  Wij steken ook geen vuurwerk meer af. Toen onze kinderen klein waren hadden we vaak sier vuurwerk. We gaan wel naar buiten om te kijken. Wij kijken zo op de Erasmusbrug en kunnen ook daar van genieten.
 • Will
  Nee ik steek geen vuurwerk meer af. Vroeger deed mijn man dat voor de kinderen, maar nu doen wij dat niet meer.