Vuurwerk in de ban

Vuurpijlen en knallers zijn vanaf 1 december officieel verboden. Vanaf dan mogen verkopers en importeurs deze producten niet meer in hun opslag voor consumentenvuurwerk hebben. De branche reageert onaangenaam verrast. ,,We kunnen het spul momenteel in Nederland niet eens vernietigen."
Minister van Veldhoven: ,,Naar verwachting heeft dit verbod op bepaalde vuurwerktypen slechts in beperkte mate negatieve gevolgen voor de omzet.” Voor lichter knalvuurwerk en pijlen geldt dat de omzet van deze artikelen ongeveer 20 procent van de jaarlijkse totale omzet bedraagt. Zwaarder vuurwerk wordt sowieso weinig verkocht, aldus minister Van Veldhoven.
De branche reageert onaangenaam verrast. Met name in het eerste jaar ondervindt het bedrijfsleven mogelijk enige financiële gevolgen. Wat vind jij van de nieuwe regels omtrent vuurwerk?

Stelling: Ik vind het goed dat er steeds meer consumentenvuurwerk wordt verboden.

Stelling: Ik vind het goed dat er steeds meer consumentenvuurwerk wordt verboden.
Eens
Oneens
Wil ik niet zeggen / geen mening
Er is momenteel 1 keer gestemd.
 • Willy
  Het vuurwerk heeft steeds meer kracht. Het blijft niet meer bij alleen een astronautje. Maar er wordt ook meer mee vernield en tegen hulpverleners gebruikt. Laat het maar over aan de professionele afstekers op een afgebakend gebied.
 • Lindy
  Laat de oude tradities gewoon in stand, Nederland wordt zo streng dat we niet meer in een vrij land leven. Heel jammer mensen gaan nu gewoon illegaal vuurwerk afsteken, terwijl we daar juist last van hebben.
  • Linda
   Als je in een vrij land wilt leven moet je de islamisering juist afschaffen en niet voor schadelijk vuurwerk gaan waar erg veel burgers en dieren maar ook het milieu veel schade van ondervinden. Zeker de kwetsbare mensen en dieren worden ernstig geschaad in hun burgerrechten.
 • Monique
  Tradities prima, maar dat kan ook gecontroleerd. Ik heb niets tegen op een mooie vuurwerkshow die voor iedereen toegankelijk is (ter plaatse of via tv etc). Ik heb de ellende gezien als mensen bedoeld of onbedoeld geraakt werden door vuurwerk, maar ook de dieren waar vuurwerk naartoe gegooid wordt. Wij hebben een hulphond en door zoiets kan een hulphond in een tel zo (lichamelijk/geestelijk) geraakt worden dat hij niet meer kan functioneren als hulphond ! Ook inderdaad het feit dat vuurwerk steeds krachtiger wordt maakt het gevaarlijker en let wel...je hoeft zelfs niets verkeerd te doen, maar als een ander dit bewust of onbewust doet kan dit levenslange gevolgen hebben.
 • Lindie
  Echt, als mensen zich aan de regels zouden houden, afsteken tussen 18 en 2 uur, zou je mij niet horen. Mijn kat moet vanaf oktober aan de antistress medicijnen vanwege het geknal. Ik word er zelf ook zwaar onrustig van, vooral als je s'nachts van die echte explosies hoort. De klootzakjes hebben het weer eens verpest voor de rest...
 • Lisette
  Het is niet meer zoals 10 of 20 jaar geleden. Toen was een kanonslag nog een mega knal! Nu is het qua knal net een rotje vergeleken met de rest van het vuurwerk. Er is geen controle op en het word niet meer alleen op oudjaarsdag afgestoken maar weken van te voren al. Ik zit de hele periode vooraf en de dag zelf in angst om mijn katten die buiten lopen (die periode dus niet) en mijn spullen. Mijn auto staat aan de weg en ik ben bang dat jeugd er bijvoorbeeld vuurwerk naar gooit. Is al paar keer gedaan. Ik vind het jammer dat het moet want ik vond vuurwerk afsteken altijd geweldig. Maar als op deze manier moet dan niet meer. Dan maar liever per gemeente of woonplaats 1 centrale vuurwerk show of 1 plaats waar het mag op een bepaalde tijd.
 • Carola
  Ik begrijp heel goed dat ze steeds meer vuurwerk in de ban willen doen, en dan met name al die illegale rotzooi! Maar hier in Nederland is het weer “álles of niets....” met als gevolg dat handelaren nu ineens met een strop zitten, omdat ze bepaald vuurwerk wat vorig jaar nog “OK” was, nu ineens verboden wordt. Ze krijgen niet eens de kans om de laatste voorraad te verkopen, of desnoods te laten vernietigen! Ik vind het echt té kort door de bocht om het van het ene op het andere moment te verbieden! Laat handelaren het dit jaar nog verkopen en laat politiemensen, of BOA’s of speciaal getrainde beambten HANDHAVEN tot 31 december! Flinke boete voor te vroeg of illegaal vuurwerk uitschrijven én alles wat de betreffende persoon heeft direct in beslag nemen! Het is heus uit te roeien, dat illegale gedoe, maar dat gaat niet vanzelf over....
 • Romy
  Met het verbieden van consumenten vuurwerk los je het probleem niet op. Het probleem is het illegale vuurwerk die zoveel knallen en schade maken. Ik hou er nog steeds van om kneuterig met oud en nieuw in de tuin wat potten af te steken.
 • Cynthia
  Ik vind het prima als het afgeschaft wordt hoor. We waren vroeger gek op vuurwerk, maar omdat mijn moeder COPD heeft en mijn vader geen interesse meer heeft in vuurwerk in tegenstelling tot vroeger, hoeft het voor mij ook niet meer zo nodig. En anders een mooie georganiseerde vuurwerk-show organiseren voor de liefhebbers. Blijft toch een traditie tenslotte.